DruštvoPolitikaVesti

Važne odluke usvojene na gradskoj Skupštini

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su na petom redovnom zasedanju niz odluka, a među najznačajnijim je odluka o formiranju posebnog pravnog subjekta Smart city centra. Centar je nastao od vizinoarske ideje i na inicijativu Rasima Ljajića, o kojoj je u svojstvu izvestioca govorio Samir Kačapor, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka, Seda. Centar koji je najsavremenije opremljen prostor u Srbiji i šire, osiguraće na samom početku oko 200 novih radnih mesta. Obuke koje je u prehodnom periodu prošlo oko 300 omladinaca, biće obezbeđene novim kandidatima kao i njihovim prethodnicima, a treba napomenuti da će novo pravno lice koje će upravljati centrom biti sastavljeno i od predstavnika Vlade Srbije, grada Novog Pazara, Regionalne razvojne agencije Seda.

„Treba da budemo svesni da je najveća dobit koji kao zajednica ostvarujemo upravo u činjenici da će naša deca formiranjem Smart centra moći da ostanu u svom gradu, a da istovremeno u struci u po izuzetnim uslovima, za evropske i svetske plate, rade posao za koji se obrazuju i koji je struka budućnosti u celom svetu“, rekla je Alma Šarenkapić, potpredsednica Skupštine.

U perspektivi, Smart centar će upošljavati preko 1000 ljudi a za samo prve dve godine predviđena je obuka za 500 mladih.

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su predlog Odluke o donošenju plana detaljne regulacije za glavni kolektor odvođenja upotrebljenih otpadnih voda i trase dalekovoda od Carske ćuprije do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda; kao i predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane. Reč je, kako je obrazloženo o odlukama koje su dugoročno značajne, ne samo sa ekološkog aspekta sa aspekta brige o opštem zdravlju građana. One su, takođe, preduslov za niz budućih ulaganja na području Novog Pazara, te jasna potvrda budućim investitorima da grad na svim važnim poljima deluje strateški.

Usvojena je Odluka o završnom računu budžeta grada Novog Pazara, kao i odluka o usvajanju lokalnog plana upravljanja otpadom, koji je na sednici ocenjen kao sveobuhvatan dokument i kvalitetna smernica u tretiranju jednog izuzetno važnog pitanja.

Imenovani su i direktori javnih preduzeća, u JKP “Čistoća”, Faruk Suljević, u JP “Parking servis”Nermin Ljajić, i u Muzeju “Ras”, Elmir Habibović. Pored toga, odbornici su dali saglasnost na raspisivanju konkursa za imenovanje direktora Kulturnog centra Novi Pazar.

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su predlog Odluke o donošenju plana detaljne regulacije za glavni kolektor odvođenja upotrebljenih otpadnih voda i trase dalekovoda od Carske ćuprije do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda; kao i predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane.

Armin Mehović, odbornik liste “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, kazao je da su ove odluke dugoročno značajne, ne samo sa ekološkog aspekta sa aspekta brige o opštem zdravlju građana. One su, takođe, preduslov za niz budućih ulaganja na području Novog Pazara, te jasna potvrda budućim investitorima da grad na svim važnim poljima deluje strateški.

Podeli