Društvo

Rečna korita u novom ruhu

Radovi na ukorićavanju reka: Raške, Deževske i Banjske, ukupne dužine 2 250 metara, su u završnoj fazi. Ovaj kapitalni projekata Grada, čija je vrednost 2 miliona i 200 hiljada evra, trebalo bi da bude završen do 1.decembra.

Primarni cilj projekta, čija realizacija bi trebalo da bude okončana do 1.decembra, bio je obezbediti uslove za sprečavanje poplava. U tom smislu, rezultati su bili vidljivi i u ranim fazama izvođenja radova.

Na reci Raški ukorićeno je 1750 metara rečnog korita, zapravo preostalo je da se obave još finalni radovi. Trenutno se radi ukorićavanje Deževske reke, u dužini od 650 metara, gde se grade i potporni zidovi, a prema rečima koordinatora za realizaciju projekata Gradske uprave Novog Pazara, Ćeha Nikšića uradiće se100 metara više nego što je projektom predviđeno.

”Za dodatnih 100 metara, iskrsla je potreba zbog plavljenja ispod ušća Raške, Deževske i Banjske. To je bilo neophodno da bismo osigurali da ne dođe do polava u tom delu”, kaže Nikšić. On veruje da će 1.decembar, kao krajnji rok za završetak radova, biti ispoštovan.

Finansijska sredstva obezbeđena su od Svetske banke, a izvođač radova je preduzeće Jugokop Podrinje iz Šapca.

S.Lj.

Podeli