Ekologija

Ekološki redari čuvaju obale reka i sportske terene

U saradnji Grada Novog Pazara i novopazarske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, a preko programa  Javnih radova, na teritoriji Novog Pazara, narednih meseci, obalama Raške, Jošanice i Trnavice kao i pored sportskih igrališta, patroliraće ekološki redari. Oni će se potruditi da svakog nesavesnog građanina koji baca otpad u reku ili na neki drugi način uništava životnu sredinu upozore na ono što rade, i da iste prijave nadležnoj komunalnoj inspekciji koja će podneti prekršajnu prijavu. Posredstvom javnih radova ove godine angažovano je 15 lica sa evidencije NSZ-a.

Oni imaju specijalne majice i kačkete, legitimacije i pomno prate šta se dešava duž obala reka Raške, Jošanice i Trnavice. Oni su ekološki redari i ukoliko vas uhvate dok bacate otpad u reku, odmah će vas prijaviti komunalnoj inspekciji. Njihova želja je da se svest građana Novog Pazara kada je u pitanju očuvanje životne sredine poveća jer ono sa čime se susreću dok obavljaju svoj posao nije uopšte lepo.

”Najgori su vlasnici prodavnica uz reku. Svašta bacaju u nju. Pale kartonske kutije i tako zapaljene bacaju. Pokušao sam nekoliko puta da ih upozorim ali vidim da uopšte ne reaguju. Strasno jekoliko ih nije briga za okolinu” – kaže ekološki redar Hanib Šusterac koji patrolira obalom reke Raške od hotela Vrbak do takozvanog Novog puta.

Ekološki redari kažu da bi bilo dobro kada bi imali čime da slikaju nesavesne građane jer bi to bio dokaz da su zaista oni zagadili reku i onda bi i počinioci svaki sledeći put razmislili da li bi ponovo isto uradili.

Kako kaže šef komunalne i ekološke inspekcije Sead Hamidović ekološki redari pomažu inspekciji i zamolio je sve građane da se “nadju ekološkim redarima i pomognu im da se stane na put nesavesnim građanima koji svesno narušavaju životnu sredinu”.

“Nakon što prijave nesavesne građane, komunalni inspektor izlazi na lice mesta, sprovodi upravni postupak, podnosi prekršajnu prijavu Prekršajnom sudu u Novom Pazaru” – objasnio je Hamidović.

Ekološki redari angažovani su preko Javnih radova na četiri meseca.

Podeli