Društvo

Besplatna pravna pomoć

Gotovo da ne postoji niko kome nije zatrebala pomoć pravnika, ali mnogi i dalje ne znaju da besplatno mogu da dobiju ovu vrstu saveta i usluga u svojoj opštini. Služba pravne pomoći u sklopu Odeljenja za opštu upravu Gradske uprave Novi Pazar funkcioniše već dugi niz godina i ima oko šest hiljada korisnika.

Besplatan pravni savet u Službi pravne pomoći može dobiti svako. Ostale usluge, kao što su pisanje ugovora, žalbi, izjava, besplatno mogu da dobiju socijalno ugroženi, nezaposleni i oni sa minimalnim primanjima. Iako mnogi građani još uvek ne znaju za opštinsku pravnu službu, oko 6000 Novopazaraca već koristi njene usluge.

‘’Lica koja su korisnici besplatne pravne pomoći dolaze svakodnevno kod nas. Mi ovde pišemo različite tužbe, molbe, žalbe. Na mesečnom nivou pružimo 571 pravni savet, od toga 436 tužbi se kasnije uradi. Radimo molbe, najčešće za penzionere koji su korisnici nege i pomoći, pa žalbe na ta rešenja, zatim prigovore. Mali je broj ugovora, pošto su overe i zaostavština prešli na privatne izvršitelje i notare’’, kaže pravnica ove službe Milica Popović.

Služba pravne pomoći pruža pomoć i licima koja su doživela nasilje u porodici. Njima pišu krivične prijave, sarađuju sa sigurnim kućama i upućuju ih na njih.

Kancelarija Službe pravne pomoći u Novom Pazaru nalazi se na prvom spratu Gradske uprave. Postoji već tridesetak godina unazad a njen intenzivniji rad beleži se od 2012.godine, kada je, zaslugom angažovanih pravnica, obezbeđena donacija od Evropskog Progresa, kojom su unapređeni uslovi rada.

S.Lj.

Podeli