Društvo

Urgentni blok do proleća

Izgradnja novog Urgentnog bloka u Novom Pazaru teče planiranom dinamikom i nadamo se da ćemo sledećeg proleća na ovoj lokaciji imati najmoderniju Hitnu pomoć, na tri sprata, sa lekarima koji će u mnogo boljim uslovima pružati medicinsku pomoć pacijentima, rekao je nakon obilaska radova gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je dodao da je ovo velika investicija Evropske unije i Vlade Švajcarske ostvarena preko Evropskog progresa, u kojoj učestvuje i Grad Novi Pazari, a jedna od novina će biti i posebno odeljenje Dečje hitne pomoći koje do sada nije postojalo.

“Projekat vredan 693 hiljade evra finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, dok Grad sopstvenim sredstvima učestvuje sa 15 procenata od pomenutog iznosa. Učestvovaćemo u nabavci opreme i kupovini dva neophodna vozila hitne pomoći. Kada se sve završi, projekat bi trebalo da premaši iznos od milion evra“, kazao je obilazeći radove na Urgentnom bloku gradonačelnik Nihat Biševac.

Novi Urgentni blok imaće tri nivoa, posebno odvojenu dečiju Hitnu pomoć, deo za pružanje hitne medicinske pomoći odraslima, a posebno će biti odvojene i prostorije za kratko zadržavanje pacijenata. Ono što je najbitnije, jeste da će postojati poseban parking za vozila ali i direktan ulaz iz Ulice generala Živkovića. Takodje, novi objekat značiće i nova radna mesta – rekao je direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović.

Izgradnjom novog urgentnog bloka pri novopazarskom Domu zdravlja,za najmlađe pacijente biće obezbeđena jedinica dečje hitne službe.

„Na taj način će deca biti pošteđena slika koje se u pojedinim momentima mogu videti u Hitnoj službi, jer nisu retke sitacije da se suočavamo sa urgentnim, izuzetno teškim stanjima starijih pacijenata. Želja nam je da najmlađe poštedimo stresa koji  boravak u prostorijama sa odraslim korisnicima usluga može za sobom nositi“, kazao je direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović.

Ka zdravstvenoj zaštiti koju trenutno pruža Dom zdravlja Novi Pazar gravitira 300. 000 stanovnika, iz Tutina, Sjenice, Zubinog Potoka, Leška i Novog Pazara. Novi Urgentni blok rešiće mnoge probleme koji već godinama muče i lekare i pacijente.

K.R.

Podeli