Društvo

Pola sata na graničnim prelazima

 

Za sve koji ovih dana kreću na odmor u Crnu Goru, Tursku ili Grčku informacija da je situacija na graničnim prelazima promenljiva i zadržavanja su od 30 do 60 minuta. Na nama najbližem prelazu prema Crnoj Gori, graničnom prelazu „Špiljani“, zadržavanje jeoo 30 minuta.

Prema najnovijim podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima za putnička vozila nema dužih zadržavanja od 30 minuta, osim na GP Horgoš sa Mađarskom gde su zadržavanja za putnička vozila na ulazu u Srbiju oko 60 minuta, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Ipak ove informacije treba uzeti sa rezervom jer je situacija promenljiva.

Na prelazu Gradina sa Bugarskom na izlazu iz Srbije pojačan je saobraćaj, a zadržavanja su oko 30 minuta. Ovo je i jedan od interesantnijih prelaza za putnike iz Novog Pazara koji uglavnom putuju na letovanje u Tursku.

I na ostalim graničnim prelazima danas je situacija slična. U 12 sati AMSS je saopštio da je na graničnom prelazu „Špiljani“ na Mehovom kršu zadržavanje oko 30 minuta iz oba smera. Ovaj pravac preko Ribarića kontroliše i saobraćajna policija zbog velikog broja vozila u tranzitu. Obaveza vozača i putnika je upotreba sigurnosnih pojaseva, brzina prilagođena uslovima puta i za vozače zabrana telefoniranja u toku vožnje. Saobraćajni policajci upozoravaju vozače da prave kraće odmore tokom putovanja i pružaju im sve vrste pomoći.

Za one koji putuju u Grčku podsećanje da je 13. jula potpisan sporazum o međusobnom priznavanju nacionalnih vozačkih dozvola između Republike Srbije i Republike Grčke. Sporazum koji su potpisali predstavnici MUP Republike Srbije i predstavnici Ministarstva infrastrukture i saobraćaja Republike Grčke, omogućava svim državljanima Republike Srbije, koji žive u Grčkoj zamenu srpskih vozačkih dozvola za grčke.

Podeli