Društvo

Mladi o nasilju

Nasilje u porodici, vršnjačko nasilje i njihove povezanosti sa posedovanjem vatrenog oružja –teme su interaktivne radionice za mlade, koju je organizovao novopazarski Urban-In u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika iz Beograda. Radionica je informativnog karaktera i ima cilj da podstakne mlade da progovore i iznesu svoje mišljenje o ovom sveprisutnom problemu.

Urban-In iz Novog Pazar i Centar za istraživanje javnih politika iz Beograda prepoznali su potrebu da se više govori o problemu nasilja, naročito među mladima, koji su i bili ciljna grupa ove interaktivne radionice.

”Mislim da je nasilje u porodici, u našem gradu ali i šire, u Srbiji i na Balkanu, praktično tabu-tema. Svi mi znamo da postoji, da ga ima, ali da svi nerado govorimo o tome. Zato treba što više govoriti o tome, i naročito je važno da mladi budu što više uključeni. Zbog toga smo odlučili da organizujemo ovu radionicu, koja pre svega ima informativni karakter ali i da bismo čuli mišljenje mladih o ovoj temi”, rekao je izvršni direktor Urban-Ina Sead Biberović. On je upozorio da nasilje ne sme biti podrazumevano.

”Kako se takve stvari dešavaju, mi sve postajemo otporniji na to, odnosno dolazi do neke pojave nasilja koje je na neki način razumljivo i podrazumevano, zapravo mi sve više tripimo da se nasilje dešava, a to je, dugoročno jako opasno”, ističe Biberović.

Ono što, prema svim istraživanjima utiče na povećanje svih vrsta nasilja je posedovanje i upotreba vatrenog oružja. O svemu tome treba što glasnije progovoriti i na taj način pozvati sve nadležne institucije da se što više uključe u rešavanje takvih problema – poruka je ove radionice.

S.Lj.

Podeli