DruštvoEkologija

Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl.

Malića Plojović iz odeljenja za zaštitu životne sredine kaže da je poslednjih godina svest građana za očuvanje životne sredine porasla ali da još uvek nije na zavidnom nivou.Ona je kazala da se veliki broj novopazarskih,kako seoskih tako I gradskih škola,svake godine sve više uključuje u obeležavanju ovog dana I učestvuje u čišćenju raznih lokacija u Novom Pazaru.

Ove godine,Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je pod sloganom “Ja sam sa prirodom”.

 

B .Boričić

Podeli