Društvo

Radikalizam i ekstremizam u Sandžaku

U islamu nema radikalizma i ekstremizma, i svaki vid pretjerivanja u vjeri strogo je zabranjen. Radikalizam i ekstremizam prisutni su i  na našim prostorima, i ispoljavaju ga neznalice. – zaključeno je između ostalog na debati „Radikalizam i ekstremizam – izazovi, uzroci i posledice“ koju je sprovela Akademska inicijativa „Forum 10“.  Pokušalo se doći i do odgovora na važna pitanja. Šta je doprinjelo radikalizaciji društva u Sandžaku? Gdje je uloga zajednice u suzbijanju radikalizacije mladih?

Odgovore na pitanja postavljena u okviru debate “Radikalizam i ekstremizam – izazovi, uzroci i posledice“ dali su magistar teoloških nauka Bekir Makić, Novopazarac Esad Kundaković i Fahrudin Kladničanin ispred Akademske inicijative “Forum 10”.

Projekat koji je podržan od strane Ambasade Kanade u Srbiji svoje uporište nalazi u činjenici da lokalnoj zajednici nedostaje najšira strateška društvena debata koja bi uključila sve relevantne aktere zajednice, a koji bi zajednički definisali i promovisali suštinske društvene vrijednosti i radili na jačanju institucija i građanskog društva predlaganjem preporuka za kreiranje praktičnih politika.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Ambasade Kanade u Srbiji u okviru Kanadskog fonda za lokalne inicijative.

A.Ni.

Podeli