Društvo

Mahmutović kod Obame i na VOA

U Vašingtonu je održan tradicionalni Molitveni doručak, a prisutnim zvanicama obratio se američki predsednik Barak Obama koji je rekao da religija može da pomogne ljudima da prevaziđu strahove. koji mogu da podstaknu sebične impulse, što može da naruši veze u zajednici.

 

 “Antimuslimanska retorika u SAD nikada neće biti dobrodošla”, rekao je američki predsednik.

On je po drugi put pozvao gradonačelnika Novog Pazara Meha Mahmutovića da prisustvuje ovom događaju.

Osim o religiji na ovom skupu govorilo se i na brojne druge teme, a gradonačelnik Mahamutović bio je među najvećim svetskim liderima.

On je zajedno sa potpedsednikom skupštine Srbije Vladimirom Marinkovićem svoje utiske sa događaja u Beloj kući preneo u emisiji Otvoreni studio Glasa Amerike (VOA) na srpskom jeziku.

“Bio je ovaj skup prilika i da se sretnemo sa drugim  funkcionerima sa Balkana, da zajedno govorimo  o našim ciljevima u Senatu, Stejt department… Ja sam naglasio da je Sandžak most saradnje Srbije sa nekim drugim zemljama. Politčka opcija koja je u Novom Pazaru na vlasti insistira na stabilnosti u regionu. To je politika koju je započeo Rasim Ljajić, a mi je nastavili da je sprovodimo i da dajemo rezultate”, kazao je Mahmutović.

On je potom gostovao i u dnevnoj informativnoj emisiji Glasa Amerike na bosanskom jeziku, u kojoj je značajno vreme posvećeno aktuelnoj političko – ekonomskoj situaciji u Sandžaku. Mahmutović je, kaže, uveren da su građani prepoznali trud i rad akutelne vlasti u Novom Pazaru i da će to pokazati na predstojećim izborima.

Ekonomska pitanja u narednom periodu prema njegovim rečima moraju biti prioritet.

“Svaka ekonomska kriza izaziva političku. Zato je Sandžaku važno da privuče investiture i da se otvore nova radna mesta”, objasnio je Mahmutović u studiju VOA u  Vašingtonu.

Autorku je zanimalo i kako se u Sandžaku komentarišu izjave muftije Muamera Zukorlića o Sandžaku kao autonomnoj prekograničnoj regiji, ali i da li je Novi Pazar glavno uporište džihadista na Balkanu, kako se u medijima navodi.

“Sandžački muftija bi trebalo da se bavi verom, a ne svim i svačim, ponajviše biznisom i politikom… Što se devijantnih pojava tiče i tih mladih ljudi koji su zastranili  to je uslovljeno cepanjem islamske zajednice, ali i takvim ponašanjem onog ko bi trebalo da se bavi religijom, a ne svim i svačim”, objasnio je gradonačelnik Novog Pazara.

Mahmutović se prethodnih dana sastao u Senatu sa brojnim uglednim političkim funkcionerima. Drugi put je u Americi na poziv predsednika Obame i jedini je gradonačelnik iz Srbije koji je prisustvovao molitvenom doručku.

Na RTV “Novi Pazar” nakon Dnevnika u 19 sati i u emisiji Život grada možete videti i čuti detalje razgovora koje su sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem vodili novinari Glasa Amerike. 

(Z. M.)

Podeli