Politika

Pejzaž kao polazište za apstraktnu sliku

U prijepoljskom Muzeju izloženi su pejzaži mlade umetnice iz Novog Pazara Mersihe Prušević Dulić. Ova postavka je izložena u okviru master projekta novopazarske slikarke.

 

„Pejzaž kao polazište za apstraktnu sliku“ bila je tema izložbe koja je predstavljena prijepoljskoj publici. Ono što Mersihine radove čini karakterističnim, jeste upravo propitivanje odnosa između realnosti i apstrakcije. Ako je pejzaž začet kao realna studija prirode, može li se preobraziti u apstraktnu sliku.

„Ovom izložbom odbranila sam svoj master projekat na akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sada imam privilegiju da budem druga godina na doktorskim studijama“-kazala je slikarka Mersiha Prušević Dulić.

Naslikana reč priroda, pojavljujući se na ovim slikama u različitim jezičkim iskazima, na intrigrantan način razrešava pitanje apstraktnog predstavljanja prirode. Priroda ovde nije nužno slika predela, odnosno predstava pejzaža. Reč priroda nas ovde pre svega upozorava da pored prirode pejzaža postoji i priroda slike i reči, priroda gledanja i čitanja, objašnjava autorka svoje radove.

Belida Šehović

Podeli