Društvo

Lakše do rešenja problema

U centru Novog Pazara  predstavljen je projekat “Moj odbornik“. Cilj tog projekta je unapređenje komunikacije između građana i predstavnika lokalnog parlamenta, kroz jačanje uloge građana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka.

Web portal „Moj odbornik” i istoimena mobilna aplikacija, koju građani mogu preuzeti sa gugl marketa, je mehanizam za direktnu, dvosmernu komunikaciju između građana i njihovih izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima. Ovaj projekat se bavi problemom izostanka komunikacije i bilo kakve vrste uključenja građana u procese donošenja odluka u lokalnim zajednicama. Fokus je na problemu nedostatka informacija kod građana i neprepoznavanja prave “adrese” kome bi građani trebali da se obrate kada naiđu na na neki problem ili imaju predlog za unapređenje svoje sredine. Promociji ovog projekta u centru grada prisustvovali su I odbornici Skupštine grada Novog Pazara, koji su su rekli da je ralizacija ovog projekta značajna.

Prjekat “Moj odbornik” sprovodi organizacija civilnog društva “Proaktiv, a uz podršku OEBS-a. Prema rečima predstavnika ove organizacije  ovo je druga faza projekta, koji se odnosi na gradove u jugozapadnoj Srbiji.

Grad Novi Pazar je u ovaj projekat uključen od januara 2013.godine, kada je i počelo prikupljanje potrebnih informacija o odbornicima. Na konferenciji za novinare predstavnici Pro aktiva iz Niša izneli su rezultate analiza o broju odbornika u lokalnim parlamentima, kao I o zastupljenosti mladih.  Kako je istaknuto tokom trajanja projekta biće praćene aktivnosti zvaničnih internet prezentacija svih 6 lokalnih samouprava u jugozapadnoj Srbiji.

http://www.mojodbornik.rs/odbornici/grad/856/Novi_Pazar

S. Dražanin

Podeli