Sve veće sumnje u kvalitet namirnica
Iako vlada mišljenje da je hrana u Srbiji dobrog kvaliteta, afere koje se događaju s vremena na vrijeme ne podržavaju u potpunosti tu teoriju.
Postavljene standarde u poslednje vrijeme ne zadovoljavaju sokovi, a među sumnjivim namirnicama su i riba, meso ali i hljeb.
Česte žalbe građana, potakle su nacionalne i regionalne organizacije za zaštutu potrošača da provjere i ispitaju ono čime se svakodnevno hranimo i rezultati su poražavajući. Oni na svojim sajtovima ističu da je hrana sve lošijeg kvaliteta.
U pojedinim proizvodima mledvene paprike može se naći olovo, u voćnim sokovima nema voća, a mlevena kafa sadrži slatki krompir, pokazuju ta istraživanja, dok u mesnim prerađevinama –viršlama i salamama, paštetama i sl. vrlo ćesto ima 30 umesto 70 posto mesa. Sumnje i afere sa pojedinim proizvodima opravdavaju strahove građana da na tržištu ima svega i svačega.
Na žalost Srbija nema Nacionalni savet za bezbednost hrane ali ni agenciju koja bi se bavila tim pitanjem. Optimisitične su najave da će sa ulaskom zemlje u EU biti unapređeni stadnardi kada je u pitanju ekologija i proizvodnja zdrve hrane.
(A.Š.)