Društvo

Korpa sve praznija, računi sve veći!

Prema istraživanju koje je sprovelo Udruženje za zaštitu potrošača „Čist račun“ cene u trgovinskim lancima su u proseku skočile za čak 1,46 odsto dok neke i za 11,13 odsto.

Za pojedine proizvode sada moramo izdvoiti više novca. Istraživanje pokazuje da su najviše poskupeli brašno, mleko, jogurt i sveže meso.

Iako su nadležni u Vladi Srbije u više navrata isticali da se povećanje niže stope PDV-a sa osam na 10 odsto neće bitno odraziti na povećanje cena, situacija na terenu je sasvim drugačija. Novi skopk cena novopazarci ne odobravaju s obzirom na neredovne i male plate i penzije.

Ipak, ima prodavnica koje još uvek nisu podigle cene zbog zaliha koje imaju ali trgovci ova poskupljenja uglavnom pravdaju nestabilnim kursom dinara kao i da podizanje PDV-a dovodi do novih cena kod dobavljača. Najviše je poskupelo brašno, i to za 11,13 odsto, zatim mleko, za 2,97, jogurt za 1,69 i sveže meso za 0,46 odsto. Da bi se napunila potrošačka korpa osnovnim životnim namirnicama potrebno je potrošiti najmanje hiljadu dinara  dnevno.

A. Biševac

 

Podeli