Kultura

Završen “Omladinski festival pozorišta” u Novom Pazaru

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada, sinoć je u Kulturnom centru u Novom Pazaru  zatvoren „Omladinski festival pozorišta“.

Prvo mesto, prema jednoglasnoglasnoj oceni žirija, pripalo je predstavi „Muškarčine“, koju je odigrala mlada glumačka ekipa Bitef teatra iz Beograda. Dodeljene su još tri nagrade, medju kojima je i specijalna za istraživački rad u pozorištu, a pripala je glumcima “Abrašević”  iz Kragujevca za predstavu „Pozdravi nekog.“. Druga i treća nagrada otišle su u ruke glumcima iz Kruševca i Pećinaca.

Sinoć su svečano spuštene zavese na prvi „Omladinski festival pozorišta,“ čiji je domaćin bio Novi Pazar. Reč je o dogadjaju, koji je ovaj grad, pored drugih  kulturnih sadržaja, svrstao medju  prvih  nekoliko gradova u Srbiji  kada je u pitanju organizacija kultnih omladinskih manifestacija.  Prema procenama organizatora, za sedam dana, koliko je trajala ova omladinska kulturna manifestacija, bilo je oko pet hiljada posetilaca, koji su imali priliku da pogledaju brojne predstave afirmisanih glumaca i mladih glumačkih trupa širom Srbije. Osim kulturnog karaktera, festival je, prema procenama organizatora, imao i ekonomski značaj, što je negde i jedan od ciljeva  svakog  privrednog, sportskog ili kulturnog dogadjaja masovne posećenosti.

“ Moram da priznam da sam zaista ponosan da se u ovom gradu održao jedan ovako značajan dogadjaj, kao što je ovaj festival, kao i zbog mnogobrojne publike koja je pratila predstave svih sedam dana. Zahvaljujem se i našim prijateljima iz UNDP-a,  koji su finansirali ovaj  projekat za koji se nadam da će postati tradicija u Novom Pazaru. Takodje, čestitam i glumcima, koji su izveli sjajne predstave, kao i ovim mladim ljudima koji su realizovali ovako glamurozan i značajan projekat”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Proteklih sedam dana Novi Pazar bio je centar gde su se smenjivala prepoznatljiva imena, odnosno doajeni pozorišne scene, kao i mlade glumačke ekipe, ali su predstave prilagodjene mladima, jer je i sam festival namenjen toj populaciji.

Glumci kao i svi koji su, povodom ovog značajnog dogadjaja, posetili Novi Pazar kažu da su prepuni pozitivnih utisaka, te da ovaj grad, kako kroz šalu kažu, ne čine mantije i ćevapi, već srdačni i gostoprimljivi ljudi.

“ Svakako da smo imali posla tokom celog festivala, ali sam imao i vremena da obidjem grad i zaista sam impresioniran onim što sam zapazio.  Pre svega, ovde  živi i kultura i ono što je važno da su mladi zainteresovani za pozorište i nikako se ne slažem da je Novi Pazar prepoznatljiv samo po mantijama i ćevapima. To, nikako! Drago mi je da sam bio deo ove priče i učestvovao u timu, te što smo uspeli da odavde pošaljemo jednu lepu sliku za koju su se, kako čujem, zanimali brojni mediji u Srbiji”, rekao je glumac i predsednik žirija, Branislav Trifunović.

„Omladinski festival pozorišta“ u Novom Pazaru, završen je predstavom „Hipertenzija“, koju, po scenariju Svetislava Basare, igraju Branislav Trifunović i Predrag Edjus. Ova manifestacija će, po rečima organizatora postati tradicija.

Organizacija dogadjaja zahtevala je mnogo truda, ali su u realizaciju, pored ključnih ljudi, bili  uključeni i brojni volonteri entuzijasti čije je angažovanje bilo vidljivo na svakom koraku.

Manifestaciju je finansirao UNDP, organizator je novopazarska Kancelarija za mlade.

Suada Dolićanin

Podeli