Svet

Yusuf Islam u Turskoj lobira za izgradnju džamije u Cambridgeu

Yusuf Islam se danas sastao i sa premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o navedenom projektu

Poznati muzičar Yusuf Islam (nekada poznat kao Cat Stevens) boravi ovih dana u posjeti Turskoj radi prikupljanja podrške za izgradnju džamije na prestižnom britanskom Cambridge Univerzitetu, a čiji inicijator je Fondacija muslimanskih intelektualaca.

Yusuf Islam se danas sastao i sa premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o navedenom projektu.

U intervjuu za agenciju Anadolija (AA) Islam je kazao da su kompletirani projekti pripreme za početak izgradnje džamije u srcu mjesta koje ”daje najveće umove svijeta”.

Naglasivši da je projekt izgradnje džamije na Cambridgeu, pored izgradnje centralne džamije u Londonu, jedan od najvažnijih projekata u Velikoj Britaniji, Yusuf je kazao da je cilj tog projekta  da se stvori atmosfera u kojoj će se na najbolji način preplitati islamske vrijednosti sa vrijednostima savremenog Zapada.

U okviru posjete Turskoj, Islam će se sastati sa turskim zvaničnicima i ljudima koji mogu finansijski podržati ovaj projekt.

„Uzevši u obzir blagodati mjeseca ramazana, u Tursku smo došli baš u ove dane. Nadamo se da ćemo dobiti podršku i u Turskoj za ovaj skupi i veliki projekt“, rekao je Islam.

Istakavši da je inicijativa za izgradnju džamije na Cambridgeu proistekla iz činjenice da jedna postojeća džamija ne zadovoljava potrebe muslimana Londona, kao i činjenicu da je broj muslimana na Univerzitetu sve veći, Islam je kazao da je planirana gradnja džamija kapaciteta od 1.000 ljudi.

Pored džamije, u kompleksu će biti izgrađene i abdesthane, dječije igraonice, konferencijske sale, kafetrija i slični prateći objekti.

Podeli