Ekonomija

Saradnja sektora za vanredne situacije

Prekogranična zaštita i sprečavanje od polplava je prijekat koji će biti realizovan u okviru prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Projekat sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije i civilnu zaštitu iz Prijepolja, sa jedne strane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Crne Gore, Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost, kao i nevladina organizacija Fors Montenegro, sa druge strane.

Realizacija ovog projekta odnosi se na teritorije opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, kao i na teritorije crnogorskih opština Nikšić, Pljevlja i Berane.
„Glavne aktivnosti prjekta su opremanje specijalističkih timova za spasavanje na vodi i reagovanje u slučaju poplava, ralizacija četiri zajednička treninga i jedne pokazne vežbe sa partnerima iz Crne Gore, podizanje svesti kod građana o reagovanju u slučaju poplava i predavanja za decu osnovnog školskog uzrasta na tamu Postupanje u slučaju nastanka poplava“, istakao je na press konferenciji načelnik odeljenja za vandedne situacije i civilnu zaštitu Goran Posrkača.
Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, a njegova vrednost je nešto veća od 300 000 evra.

Belida Šehović

Podeli