Kultura

Godišnja izložba SULU

Rešad Prtinac dobitnik je novoustanovljene nagrade „Džengis Redžepagić“. To je saopšteno na otvaranju godišnje izložbe Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU).

Ova nagrada ustanovljena je ove godine i Prtinac je njen prvi dobitnik. Plaketa mu je uručena na otvaranju izložbe.

Novopazarska publika u glariji Multimedijalnog centra može pogledati ne samo delo nagrađenog umetnika, već i još 28 slika rađenih najrazličitijim tehnikama.

“Netipično za grupne izložbe, ali ipak dovoljno izraženo da se izdvoji kao pojava je bavljenje poetikom prostora. Prostor je shvaćen kao životna sredina, ambijentalna celina, irealni predeo, na pojedinim delima,  sa primesama mistike. Uočljiv je i maštom izatkani krajolik iz prirode, ali i vanvremenska kategorija u kojoj pojedini elementi upućuju na stvarnost kao polaznu ravan. U širem kontekstu  posmatrano, svi izložbeni eksponati se mogu staviti u okvire ove likovne problematike”, istaknuto je u prospektu koji prati izložbu.

Autentična arhitektura Novog Pazara, opredeljenost ka štafelajnom slikarstvu i istančan koloristički senzibilitet, dosledno su prisutni u opisima umetnika sa ovog podneblja, onosno među članovima SULU.

 

Podeli