Kultura

Priče o Novom Pazaru

U novopazarskom Kulturnom centru promovisana je knjiga „Priče o Novom Pazaru“.  Knjiga je zbirka pripovedaka čiji su autori studenti Državnog univerziteta, a koji studiraju na grupi za srpski jezik i književnost.

Brojnim pripovjetkama obuhvaćeni su različiti događaji i znamenitosti Novog Pazara. Profesor Slobodan Vuksanović, koji je nadzorisao rad i sakupio pripovjetke svojih studenta, ističe da mladi pripovedači nisu znali da će njihovi radovi u okviru studijskog progama biti publikovani, te da su pisali po slobodnom izboru.

Zbirka priča o Novom Pazaru je posebna i jedinstvena knjiga koja ima 75 autora, a inidvidualne životne priče studenta vezena su za mnoge znamenitosti i događaje u Novom Pazaru.  Ramiz Crnišanin jedan od učesnika promocije kaže da knjiga sadrži sve značajne segemenate društava u kojima se prepoznaje pazarski mentalitet.

Za većinu studenata ovo je prvi put da njihov tektst bude  objavljen,  što ih, kako oni kažu, podstiče na rad i ohrabruje za pisanje. Na promociji su osim profesora Vuksanovića govorili profesor Ervin Ćatović i profesor Fahrudin Zatrić kao i istaknuti sanžački intelektualac Ramiz Crnišanin.

(A.Š.)

Podeli