Politika

PRESS KONFERENCIJA SDA

Predsednik Skupštine Novog Pazara Fuad Baćićanin, na konferenciji za novinare  izjavio je  da je podneo zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv članova Gradskog veća, za koje smatra da su na nezakonitoj sednici usvojili nezakonite odluke I napomenuo da je zakazivanje sjednice je 28. mart 2013. Godine, i da  će  u skladu sa zakonom, zakazati sjednicu Skupštine.

Baćnićanin je članove Veća i službe uprave grada optužio da su u materijalima za tu sjednicu lažno naveli njegovo ime, kao predlagača odluka, iako je on izričito protiv.  “Na dnevni red Skupštine mogu se pojaviti, ukoliko se poštuje zakon, isključivo tačke koje su prošle predhodnu zakonsku proceduru. Prije nedjelju dana sam dobio zajtjev od gradonačelnika Meha Mahmutovića da zakažem sjednicu sa predloženim dnevnim redom, medju kojima ima i tačaka koje apsolutno nisu prošle zakonsku proceduru, tako da je to u nizu pokušaja potcenjevanja i omalovažavanja odbornika, direktnih predstavnika gradjana, i neodgovorno ih je stavljati pred odbornike”, naveo je Baćićanin.
Baćićanin kaže da pored dvije ustanove za sport u gradu, umesto da gradimo jednu i time smanjimo troškove, neko pokušava da osnuje i treću, pa pored Centra za djecu i mlade i Kulturnog centra, nekom je sinula ideja da osnuje i Kancelariju za mlade. Ove nove ustanove, koje su prošle vijeće bez kvoruma, dodatno bi opteretile gradski budžet sa po bar pet-šest miliona dinara mjesečno, samo za plate, a znamo da su nam sva javna preduzeća u blokadi i da je grad prezadužen.
Pored toga ove dvije tačke, osnivanje novih ustanova, apsolutno nisu prošle potrebnu procedure, da bi se našle pred odbornike, jer nemaju zakonske predlagače, elaborate opravdanosti i mišljenje stručnih službi, da su te ustanove neophodne našem gradu.
Uputio sam zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, jer je čak materijal podijeljen članovima Gradskog vijeća, kao da sam ja predlagač, kaže Baćićanin.
“Moj osnovni zadatak je, u svojstvu predsjednika Skupštine, da sačuvam dostojanstvo najvišeg tijela u gradu, svakog odbornika pojedinačno, a samim tim i svih gradjana koji su glasali za njih.  Poslijednjih dana je bilo dosta priče o pokušajima ucjene pojedinih odbornika Skupštine grada Novog Pazara, iz više odborničkih grupa, čime se direktno ruši dostojanstvo čovjeka kao ličnosti. Zaista je zastrašujuće da se tako nešto i danas dešava u našem gradu i zaista je zastrašujuće da takvi ljudi imaju želju da upravljaju našim gradom. Svi moraju shvatiti da se bezakonje napokon mora staviti po strani”, upozorio je predsednik Skupštine grada Novog Pazara, Fuad Baćićanin.
“Prošlonedeljno Gradsko vijeće, radeći bez kvoruma, donijelo je nekoliko odluka. Umesto da pročitaju Statut grada Novog Pazara i Zakon o lokalnoj samoupravi, i vide da Gradsko vijeće grada Novog Pazara ukupno ima 12 članova, i da kvorum nije  6 članova, oni su čak jučer obavili telefonsku sjednicu  Vijeća, da bi usvajali statute grada i javnih preduzeća i ustanova, a da pri tom nisu materijal ni dostavili vijećnicima. Pitanje na telefonskoj sjednici je glasilo otprilike:  “Da li ste za usvajanje statuta grada Novog Pazara” i tako redom…Ovo je zaista pokušaj vrijedjanja inteligencije čovjeka i imalo zdravog razuma, ističe Baćićanin i dodaje da svi koji učestvuju u donošenju ovakvih nezakonitih odluka, koje nisu prošle zakonsku proceduru, snosit će zakonske sankcije”- rekao je predsednik Skupstine grada Novog Pazara.
“Zahtjevam, naravno i od službi, da se urazume, jer su one u obavezi da upute na zakonitost i procedure; Da svoje poslove obavljaju stručno, ukazuju na zakonitost i reaguju na nezakonite radnje, pa makar ih činio i sam gradonačelnik. Ukoliko to ne učine,  i oni će snositi zakonske sankcije“, kategoričan je Baćićanin.

 

Podeli