Kultura

Festival ilahija i kasida u Tutinu

22.-og i 23.-eg ovog meseca u tutinskom Domu kulture održaće se po prvi put Internacionalni festival ilahija i kasida na kome je učešće najavilo 11 horova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Ovaj festival nosi naziv “Nad Sandžakom” i pored nastupa horova i takmičarskog dela festivala, u okviru programa biće održan i okrugli sto na temu ilahija i kasida kao načina očuvanja bošnjačke kulture i tradicije.

Multimedijalni centar u Tutinu u okviru svojih aktivnosti na početku godine organizuje Internacionalni festival ilahija I kasida koji će na revijalnoj I takmičarskoj večeri ugostiti 250 učesnika iz Zenice, Viteza, Kaknja, Doboja, Pljevalja, Brodareva, Prijepolja, Novog Pazara i Tutina. Ovaj festival jedan je od najvećih kulturnih događaja koji je organizovan u Tutinu i imaće najviše učesnika posle Sandžačkih igara koje su održane u Tutinu.

“Što se tiče kvaliteta festivala, mogu da kažem da je u pitanju vrhunski kvalitet i horova i solista koji će učestvovati na festivalu, a naravno, imaćemo jedan vrlo stručan žiri. Želim da naglasim da ćemo u okviru pratećih programa održati i okrugli sto na temu ilahija i kasida kao načina očuvanja duhovne i tradicionalne kulture bošnjaka”, rekao je umetnički director ovog festivala i direktor Multimedijalnog centra, Rifko Ramović.

Prvo veče festivala biće revijalnog karaktera na kome će se predstaviti svi učesnici dok je drugo veče takmičarskog karaktera na kome će se birati najbolji hor I najbolji solista.

Š.Zukorlić

 

Podeli