Kultura

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Narodnoj biblioteci

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u petak je u prostrorijama Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru održana dodela plaketa i knjiga profesorima osnovnih škola koji vode literarne sekcije. Priznanja su uručena i najboljim učenicima osnovnih škola.

Maternji jezik je pravo identiteta svakog čoveka i treba ga čuvati i negovati istakli su profesori i učenici osnovnih škola u petak veče u biblioteci Dositej Obradović gde su uručene plakete i knjige profesorima i najboljim učenicima koji su se osvojili jedno od tri mesta na literarnom konkursu osnovnih škola. Elijas Rebronja, direktor Narodne biblioteke Dositej Obradović rekao je da je ovo jedan mali znak pažnje za profesore koji uspešno animiraju učenike na čitanje.

U vreme kada društvena komunikacija sve više uzima maha jako je vazno sačuvati maternji jezik i to kroz poeziju i prozu, pa je takodje interesantno da u osnovnim školama još uvek vlada velika velika zainteresovanost dece za ovakav vid književnosti. Prema rečima Maide Mustafić, nastavnice bosanskog jezika u Osnovnoj Školi “Vuk Karadžić” literarne sekcije su pozitivne za decu, jer na taj način imaju priliku da izraze sebe kroz svoj maternji jezik.

Učenici su imali priliku da na ovom skupu pročitaju svoja dela za koja su dobili nagrade, kao i da istaknu značaj maternjeg jezika za njih same, a i podele radost zbog nagrade za svoj trud.

Kako je najavljeno, Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” će i u budućnosti nastaviti sa ovakvim manifestacijama koja su od velikog značaja za omladinu.

M.J.

Podeli