Kultura

Književno veče na Dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obelezio je i Centar za decu i omladinu Duga. Tim povodom održano je i književno veče na kojem je o važnosti jezika govorila profesorka Adisa Musić, a prisutni su bili u mogućnosti da čuju poeziju poznatih pisaca sa područija Sandžaka, Bosne i Hercegovine kao i Kosova.

Tradicionalno petu godinu za redom Centar za decu i omladinu Duga održava književno veče posvećeno Međunarodnom danu maternjeg jezika. Ovo okupljanje imalo je za cilj da istakne značaj i funkciju maternjeg jezika za jednu individuu, istakla je Muamera Mulići ispred Centra za decu i omladinu Duga, koja je dodala da su jezici mostovi među narodima, a rečnici mostovi među jezicima, dok su misli, reči i dela pisaca nekog naroda svedoci bivstvovanja tog naroda.

Specijalna gošća večeri bila je profesorka Adisa Musić, autorka brojnih izdanja na bosanskom jeziku koja je istakla da je maternji jezik ono što nasleđujemo od svojih predaka i jako je važno očuvati ga i da je jako važno postaći mlade da čitaju i stvaraju na svom maternjem jeziku, a sa njom su se složili ostali učesnici ove manifestacije.

Prisutni u Centru Duga bili su u mogućnosti da čuju stihove poznatih pisaca poput Sidrana, Sarajlića, Kiševića, Halilovića i mnogih drugih.

M.J.

Podeli