DruštvoVesti

Savetima do bolje poljoprivredne poizvodnje

Ovdašnja poljoprivredna savetodavna stručna služba i lokalni poljoprivrednici danas su bili domaćini stručnjacima koji su održali niz predavanja i preneli svoja iskustva o savremenim tehnologijama koje se primenjuju u poljoprivredi. Ovaj kraj jedan je od najprespektivnijih, sa ogromnim poljoprivrednim potencijalom, složili su se predavači, a Grad Novi Pazar će, kazao je zamenik gradonačelnika Nihad Hasanović, i ubuduće u velikoj meri ulagati u poljoprivredu.

Samostalni konsultant koji živi i radi u Kanadi Boris Borisavljević kazao je da je današnje predavanje rezultat saradnje Ministarstva poljoprivrede i kanadskog ministarstva inostranih poslova,a akcenat je kako  objašnjava, stavljen na promociju modela koji se tiču efikasnosti u proizvodnji mleka i mesa. Njega posebno raduje veliko interesovanje ovdašnjih poljoprivrednika.

Predavanje je prema rečima pomoćnika gradonačelnika Nihada Hasanovića  takođe, rezultat dobre saradnje poljoprivredne savetodavne stručne službe, Instituta za primenu nauke, te Grada Novog Pazara sa kanadskom ambasadom.

Lokalna vlast, kazao je  Hasanović, u značajnoj meri ulaže u poljoprivredu pa je tako Novi Pazar jedan od pet gradova u zemlji u kojima se ovakva predavanja održavaju.

Direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi dr Rade Jovanović istakao je da neki dobri primeri pokazuju da je od poljoprivrede moguće živeti.

On je jedan od predavača koji je danas poljoprovrednicima Novog Pazara, Tutina i Sjenice preneo nova znanja i primere koji se, kako naglašava, mogu primeniti na ovdašnjim imanjima kako bi se unapredila stočarska proizvodnja.

Za današnje predavanje vladalo je rekordno interesovanje. Ono što, međutim, posebno ohrabruje jesu mladi zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju koji su danas došli u velikom broju.

Gosti predavači su se složili da ovo područje predstavlja jedno od najperspektivnijih, sa ogromnim poljoprivrednim  potencijalom, te da može poslužiti kao model ostatku Srbije.

 

Senada Kalić

Podeli