Društvo

Prikupljeno 57 boca krvi

U prvoj julskoj akciji dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Novi Pazar, prikupljeno je 57 boca krvi. Akcija je organizovana u centru grada u trasfuziomobilu, a s obzirom da je letnji period i da su odmori u toku, organizatori su, kažu, zadovoljni odzivom.

Iako se, prema statističkim podacima 97 odsto stabnovništva oslanja na svega 3 odsto dobrovoljnih davalaca, doktorka iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, kaže da je zadovoljna odzivom Novopazaraca.

”Ljudi su se odazvali našoj akciji i zasada, do 13h je više od 30 sugrađana dalo krv. Akcija traje do 16 časova, do kada očekujemo još dobrovoljnih davalaca. Za današnju akciju prijavilo se 80 i mi smo za sada zadovoljni odzivom”, rekla je dr Sanja Jovanović iz Instituta za transfuziju krvi.

Mesečne potrebe rezervi krvi za našu bolnicu su 130 jedinica a podaci govore da se u ovakvim akcijama retko pokupi ta količina. Iz novopazarskog Crvenog krsta apeluju na  sve građane koji se zdravstveno dobro osećaju a naročito na mlađu populaciju da daju svoj doprinos i na taj način spasu nekome život.

S.Lj. i B.V.

Podeli