Društvo

Bespravno zauzimanje opštinskog zemljišta problem u Tutinu

U tutinskom naselju Štere opštinska inspekcijska služba je započela u prvoj fazi  sa rušenjem ograda bespravno zauzetih parcela koje su u vlasništvu opštine Tutin.

Ovaj problem zauzimanja i bespravne gradnje na opštinskom zemljištu javlja se u svim prigradskim naseljima već punih dvadeset godina.

U tutinskim naseljima Cikiljkevac, Svračiće, Dubovo, Velje Polje i Štere veliki problem predstavlja bespravno zauzimanje opštinskog zemljišta. I pored nadzora nadležnih inspekcija i krivičnih prijava sve je veći broj parcela koje preko noći dobiju anonimnog vlasnika. Programom Resora za infrastrukturu u Opštinskom veću Tutina predviđene su mere kojima će se ovaj problem rešavati gde su nadležni danas kao prvu meru započeli sa rušenjem ograda bespravno zauzetih parcela u naselju Štere. Kako nam je rekao novoimenovani načelnik odeljenja za inspekcijske poslove Bešir Hot zbog bespravnog zauzimanja zemljišta podneto je nekoliko krivičnih prijava, kazne su i do tri godine zatvora ali još niko nije kažnjen jer je u 90% slučajeva reč o anonimnim licima.

“Zbog pojačanih aktivnosti koje ima odeljenje za inspekcijske poslove danas imamo i akciju uklanjanja lakih ograda u naselju Štere gde imamo i nekoliko objekata koje ćemo i njih ukloniti narednih dana”, rekao je Hot.

Novom sistematizacijom opštinske uprave predviđeno je i da se odredi lice koje će raditi na evidenciji opštinske imovine i koje bi kroz svoja ovlašćenja i zadatke trebalo i preventivno da deluje na pojavu bespravnog zauzimanja opštinskog zemljišta.

Š.Zukorlić

 

Podeli