Društvo

Iako je struja skuplja, redovnije je plaćamo: Dugovi manji čak za petinu nego prošle godine!

Za sada su najredovniji u plaćanju domaćinstva, dok neke firme i dalje imaju epitet najvećih dužnika za struju.

Građani i privreda za struju duguju 25 milijardi dinara, što je za petinu manje nego prošle godine. Od 100 preduzeća sa liste najvećih dužnika neka su uz redovne račune konačno počela da plaćaju i stare dugove.

I stari dužnici počeli da plaćaju

“Lista se menja, veliki broj kupaca izmiruje svoja dugovanja. Deo ne izmiruje, protiv njih se preduzimaju neophodne aktivnosti. Imamo podatak da je, recimo, od nove godine na toj listi čak za 1,5 milijadi smanjen iznos potraživanja”, rekao je Radovan Stanić iz EPS-a.

Uz veću naplatu, jedna od glavnih preporuka MMF-a i Svetske banke, je smanjenje gubitaka. U “EPS distribuciji” na smanjenju gubitaka uštedeli su duplo više od planiranog a samo je krađa struje manja za čak jedan odsto.

I u “Srbijagasu” bolja situacija

U “Srbijagasu” ističu da nemaju dugova ni prema Rusima ni prema dobavljačima. Planiraju da ove godine naplatu podignu na 98 odsto. Sa preduzećima, lokalnim samoupravama i državom počelo je i rešavanje velikih starih dugovanja.

“Posle dve godine uporne borbe uz podršku Vlade i na zahtev MMF-a i Svetske banke mi sada nemamo porast duga po osnovu isporučenog gasa u 2017 godini. Plaća čak i MSK, ‘Azotara’ gde je bio konstantan problem, ‘Petrohemija’, ‘Železara’. Imamo možda dva tri privredna subjekta koja su trenutno malo klimava, kasne ali i to ćemo rešiti. Dakle to je najveći napredak”, objasnio je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Uz finansijsku konsolidaciju i EPS i “Srbijagas” moraju da nastave započete reorganizacije preduzeća.

Uz pomoć ovih trikova smanjite račune za struju za 30 odsto!

Izvor: RTS

Podeli