Društvo

Analiza obrazovanja na bosanskom jeziku

U okviru projekta “Analiza modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku – segregativna politika ili interkulturalni pristup” Akademska inicijativa Forum 10 organizovala je seminar za prosvetne radnike, roditelje, a i predstavnike relevantnih institucija. Cilj je produbljivanje znanja i veština u pravcu boljeg razumevanja obrazovnih politika.

Akademska inicijativa “Forum 10”, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, realizuje projekat “Analiza modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku – segregativna politika ili interkulturalni pristup”. Cilj projekta je izrada analize modela implementacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku koja će biti zasnovana na stavovima roditelja i prosvetnih radnika u kontekstu segregativno-integrativne funkcije navedenog modela obrazovanja, kao i stepena razumevanja interkulturalizma kao osnove za potencijalne buduće promene u obrazovnom sistemu Srbije. Jedna od aktivnosti u okviru projekta jeste i seminar koji je održan u Novom Pazaru.

Cilj seminara jeste produbljivanje znanja i veština učesnika/ca u pravcu boljeg razumevanja obrazovnih politika, sa posebnim osvrtom na obrazovanje na manjinskom jeziku u Sandžaku. Na seminaru je predviđeno učešće predstavnika/ca udruženja prosvetnih radnika i roditelja i drugih relevantnih institucija i organizacija sa ciljem jačanja njihovih kapaciteta u oblasti interkulturalnog obrazovanja, razmene iskustava, kao i izgradnje šire koalicije koja kroz partnerstvo na lokalnom i regionalnom nivou može doprineti razvoju novih pristupa i modela saradnje u oblasti obrazovanja.

Forum 10 ovaj projekat realizuje poslednjih nekoliko meseci.

Podeli