Društvo

Sprema se zimska trpeza

Sezona spremanja zimnice je počela. Paradajz i paprika trenutno su najtraženija roba na kvantaškoj pijaci. Prodavci kažu da su cene pristupačne,  dok se kupci ne slažu, ali paprike  kupuju, jer je ajvar neizostavan deo zimnice.

Poslednje dane leta novopazarske domaćice koriste za spremanje zimnice. Gotovo u svakom sokaku oseća se miris paprika. Hasiba Kolašinac kaže da pripremanje ajvara, pekmeza i turšije nije težak posao za domaćice u Novom Pazaru, već se raduju kada se ona približava, jer se tada druže sa komšinicama, koje uvek priteknu u pomoć.

“Najviše posla oduzima spremanje ajvara, ali nam komšinice pomažu, tako da nam je sve lakše. Spremamo ajvar, pekmez, turšiju , paprike. Skupo jeste, ali od svega uzmemo po malo, snalazimo se nekako”, rekla je Kolašinac.

Poslednjih nekoliko dana na pijacama u Novom Pazaru se mogu naći uglavnom namirnice za spremanje zimnice. Kriza se oseća, ali ipak ima onih koji kupuju.

“Još uvek je toplo, ali ima onih koji kupuju namirnice za zimnicu. Uglavnom je to crvena paprika za ajvar, koja košta od 50 do 60 dinara”, rekao je prodavac na Kvantaškoj pijaci Samir Pružljanin.

 

Paprika 50 -100 dinara
Paprika za ajvar 50-70 dinara
Crni luk 15 – 25 dinara
Šargarepa 15 – 35 dinara
Krompir 20 – 40 dinara
Tikvica 30 – 35 dinara
Kupus 30 – 40 dinara
Krastavac 28 – 45 dinara
Plavi patlidžan 40 – 50 dinara

Podeli