Sprema se zimska trpeza
Sezona spremanja zimnice je počela. Paradajz i paprika trenutno su najtraženija roba na kvantaškoj pijaci. Prodavci kažu da su cene pristupačne, dok se kupci ne slažu, ali paprike kupuju, jer je ajvar neizostavan deo zimnice.
Poslednje dane leta novopazarske domaćice koriste za spremanje zimnice. Gotovo u svakom sokaku oseća se miris paprika. Hasiba Kolašinac kaže da pripremanje ajvara, pekmeza i turšije nije težak posao za domaćice u Novom Pazaru, već se raduju kada se ona približava, jer se tada druže sa komšinicama, koje uvek priteknu u pomoć.
“Najviše posla oduzima spremanje ajvara, ali nam komšinice pomažu, tako da nam je sve lakše. Spremamo ajvar, pekmez, turšiju , paprike. Skupo jeste, ali od svega uzmemo po malo, snalazimo se nekako”, rekla je Kolašinac.
Poslednjih nekoliko dana na pijacama u Novom Pazaru se mogu naći uglavnom namirnice za spremanje zimnice. Kriza se oseća, ali ipak ima onih koji kupuju.
“Još uvek je toplo, ali ima onih koji kupuju namirnice za zimnicu. Uglavnom je to crvena paprika za ajvar, koja košta od 50 do 60 dinara”, rekao je prodavac na Kvantaškoj pijaci Samir Pružljanin.
Paprika | 50 -100 dinara |
Paprika za ajvar | 50-70 dinara |
Crni luk | 15 – 25 dinara |
Šargarepa | 15 – 35 dinara |
Krompir | 20 – 40 dinara |
Tikvica | 30 – 35 dinara |
Kupus | 30 – 40 dinara |
Krastavac | 28 – 45 dinara |
Plavi patlidžan | 40 – 50 dinara |