DruštvoVesti

Interesovanje za preventivne preglede bilo veliko

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije juče je bilo veliko interesovanje za preventivne preglede  koje sprovodi Ministarstvo zdravlja. U novopazarskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici zabeležene su velike gužve koje su potvrda velikog interesovanja građana za preventivne preglede. Građani su juče, osim pregleda koje su obavljali ranije, mogli da urade kardiološki i urološki pregled, kao i da prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

“Ekipe lekara, a bilo ih je 4 u Domu zdravlja, odlično su organizovale rad, tako da iako je bila velika gužva, svi su pacijenti pregledani brzo, niko dugo nije čekao i svi smo zadovoljni”, kazala je doktorka Mijailović. Ona je istakla sa su građani bili u prilici da čak i bez uputa, zakazivanja ili zdravstvenog osiguranja  obave kardiološke i urološke preglede, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, urade tumor markere PSA za muškarce i CEA, CA 19-9, i AFP, kao i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi (hba1c ).

Građani Novog Pazara su pored pomenutih pregleda imali priliku i da prime vakcinu protiv sezonskog gripa. Kako je istakla doktorka Mijailović, nisu baš svi bili zainteresovani za vakcinaciju i da su vakcinu primili mahom starije osobe koje to čine svake godine. Akciju preventivnih pregleda pohvalili su građani i istakli da su oni veoma značajni.

Istakli su da je ovo prilika da bez zakazivanja i čekanja na termin obave potrebne preglede i izrazili želju da se pored ovih, uvrste i očni pregledi.

 

Kardiolozi Opšte bolnice Novi Pazar su istakli da su im se najviše javljali građani koji su već kardiološki pacijenti i koji imaju propisanu terapiju iako ovi pregledi nisu namenjeni njima, već građanima koji prvi put dolaze. Zato su apelovali na te pacijente da na kardiološke preglede odlaze na zakazani termin jer će tako dati priliku onima koji nemaju tih zdravstvenih problema a žele da obave preventivni pregled.

Biljana Veljović

 

Podeli