DruštvoVesti

Otvoren konkurs za izviđačke jedinice

Za ove jedinice mogu da se prijave oni koji su završli vojnu obuku sa oružjem, ali i oni koji nisu. Raspisani su konkursi za prijem pripadnika u oklopne i izviđačke jedinice Kopnene vojske. Rok za prijave je 15. oktobar, a radna mesta su u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Kraljevu, Novom Pazaru, Nišu, Kuršumliji i Vranju.

Kada izviđačke jedinice krenu u akciju neutralisanja terorista, sve se odigrava izuzetno brzo i što je neprimetnije moguće.

Teren osmatraju sa zemlje, ali i iz vazduha.

Ove jedince opremljene su, između ostalog,  kvadovima i hamvi vozilima, a oni koji su njihov sastavni deo moraju biti spremni na fizičke napore, snalaženje na različitim terenima, borbu sa hladnim i vatrenim oružjem.

“Izviđačka patrola zavisi od zadatka, kreće se peške ili motornim borbenim ili neborbenim vozilima, to od svakog traži visok nivo znanja, veštine, obučenosti koju postižemo kroz rad u izviđačkoj četi “, kaže vojnik.

Za ove jedinice mogu da se prijave oni koji su završli vojnu obuku sa oružjem, ali i oni koji nisu. Čeka ih provera zdravstvenih, psihofizičkih i bezbednosnih uslova. Selekcija je oštra s razlogom.

“Izviđačke jedinice izvrašavaju zadatke u svim uslovima i kriterijumi jesu veći, ali mi nastojimo s kandidatima da radimo da oni dostignu te standarde koji mi tražimo “, kaže kapetan prve klase Nedeljko Šatara, komandir izviđačke čete.

Kada uđu u jedinice čeka ih stalna obuka. Prolaze kurseve preživljavanja u prirodi i u letnjim i u zimskim uslovima.

“Moj motiv je bio patriotizam, hteo sam da budem deo izviđačkih jedinica. Želeo sam na najbolji način da služim svojoj zemlji, da koristim opremu koju koriste specijalne jedinice u svetu, da pokažem i svoje sposobnosti”,  ističe vojnik izviđačke jedinice.

Izviđačke patrole, prepadi iz zasede obavljaju se i uz upotrebu bespilotnih letelica i višenamenskih uređaja za osmatranje. Kada je reč o metodama kamuflaže, na raspolaganju su im između ostalog i takozvana džili odela, ali i sopstvena obuka i snalažljivost.

Jedan od imperativa izviđačkih jedinica je neprimetnost.

Oči i uši svake vojske, u kopnenoj Vojsci Srbije su i jedna od najbolje opremeljenih jedinica.

Ana Gajičić

Foto: Alo/MINISTARSTVO ODBRANE/MARIJANA JANKOVIĆ

Podeli