DruštvoVesti

Spasilački timovi iz Srbije otišli u BiH, pomažu u otklanjanju posledica poplava

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ispratio je jutros iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu, spasilačke timove MUP-a koji odlaze na područja u BiH pogođena poplavom i klizištima.

Kako je saopštio MUP, Dačić je ispratio vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a, i zatim krenuti u BiH.

„Pet sati je i devet minuta, kao što smo najavili, odavde ispred sedišta Sektora za vanredne situacije za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova kreću naši Specijalistički timovi za spasavanje za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Dačić.

Rekao je da timovi kreću po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne Bosni i Hercegovini u teškom trenutku kada je zadesila prirodna katastrofa.

Ministar je rekao da se Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah oglasio i ponudio Bosni i Hercegovini da pomogne u svemu što je neophodno.

Upućena su 36 pripadnika srpskih Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila koji čine timovi iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica i ljudi iz sedišta Sektora za vanredne situacije, rekao je Dačić.

Takođe, javno preduzeće „Srbijavode“ kao deo Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH, dodao je Dačić i rekao da je Srbija iskazala spremnost da pomogne za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inžinjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje.

Timovi iz Srbije će biti upućeni u rejon Jablanice, odnosno gde vlasti BiH odrede da je najkritičnije u određenom trenutku.

On je rekao da iz glavnog grada Srbije kreću timovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca koji će se spojiti sa timovima iz Užica i Valjeva u Malom Zvorniku, odatle će krenuti u BiH.

Ministar je rekao da će ih sačekati u Malom Zvorniku kada se budu vraćali.

Poručio je pripadnicima Sektora za vanredne situacije da svojim učinkom u BiH predstave Srbiju na najbolji mogući način, i da to nije samo misija zasnovana na njihovom poslu već i na neki način i diplomatska misija i da predstavljaju celu zemlju.

Vesti Autor: Beta

Izvor: Tanjug

Podeli