DruštvoVesti

Drva nikad više a prodaja nikad slabija

Novopazarska pijaca kabaste robe dobro je snabdevena svim vrstama ogrevnog drveta. Za metar drva sada je potrebno izdvojiti 50 evra dok za metar cepkanih 60 evra.  Iako je cena drva naglo opala prodaja je slaba, ističu prodavci.

Kupovina drva za ogrev u maju nikoga ne iznenađuje, pogotovo što je sada cena, razumno, niža. Ipak, sve je više onih koji se greju na pellet, struju ili solarno grejanje. Mnogi se već sada pripremaju za predstojeću zimu dok ima i onih koji ogrev kupuju u jesen.

Budući da je cena drva znatno manja tokom maja i juna, građani se često odlučuju da upravo sada obezbede svoj dom ogrevom i na taj način izbegnu papreno visoke cene tokom zime. Međutim, trenutna situacija i kriza, prema rečima prodavaca umanjila je prodaju u ovom priodu u odnosu na prethodne kada je potražnja bila veoma visoka.

“Prodaja je veoma slaba. Nikad više drva nije bilo na kabastoj pijaci a manje kupaca. Drva su mnogo pojeftinila ove godine.  Metarska drva su 50 eura a trupci i cepkana 60 eura. Kriza kao i različiti načini grejanja uticali su na slabu potražnju drva. Kako stvari stoje vrlo je moguće da će cena još padati” kazao je prodavac iz Lukara Nezir Alić.

Iako je sada sve više onih koji se greju na struju ili na pelet dosta je onih koji su ostali verni drvima. Međutim kada će se snabdeti sa drvima ostaje na samim kupcima, ipak praksa govori da oni koji kupe drva u aprilu, maju i junu potrošiće duplo manje novca nego ako ih kupe u oktobru ili novembru.

A.A.

 

Podeli