Društvo

Biševac ugostio članove Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih

Gradonačelnik Nihat Biševac je povodom Dana Belog Štapa, ugostio članove Saveza slepih i slabovidih Novi Pazar, dajući im priliku da izraze svoje potrebe i brige. Ovaj susret predstavlja korak ka još većoj inkluzivnosti i osiguranju da svi sugrađani, bez obzira na svoje sposobnosti, budu deo zajednice.

Dan Belog Štapa, poznat i kao Međunarodni dan slepih i slabovidih lica, označava poseban trenutak za refleksiju i podršku sugrađanima s posebnim potrebama. Ovaj dan, ustanovljen 1992. godine, pruža priliku da se osvrnemo na napore i angažman koji zajedno činimo kako bismo unapredili kvalitet života osoba s invaliditetom. Prema rečima defektologa Mirsade Dibranin Ajdinović saradnja sa Grdaskom upravom je veoma dobra, kako je istakla, najbolja od svih u Srbiji.

“Mi smo jedini koji smo dobili pametne rukavice i to dve od Ggradske uprave za naše članove. Ona je multifunkcionalno pomagalo koje pomaže slepima u kretanju. Prepoznaje boje, novčanice, ukazuje na prepreke. Takođe je i jedan naš učenik dobio istu rukavicu. Ono što je važno je to da imamo vrlo dobre uslove za rad kao i pomagala ali jedini problem je što osobe sa oštećenim vidom nemaju stalno zapošljenje”, istakla je za RTV Novi Pazar Dibranin Ajdinović.

Gradonačelnik Biševac, zajedno s članovima Saveza, razmatra načine kako dalje poboljšati uslove i resurse za osobe s invaliditetom u Novom Pazaru.

“U narednom period ćemo se potruditi da rešavamo te probleme. Takođe će se nastaviti dosadašnja dobra saradnja i bićemo uvek tu da ih podržimo koliko je to u našoj moći” kazao je Biševac.

Ovaj susret donosi nadu da će se kontinuiranim naporima i saradnjom sa zajednicom postići dalji napredak u stvaranju pristupačnijeg i inkluzivnijeg okruženja za sve sugrađane. Dan Belog Štapa podseća nas da radimo zajedno kako bismo osigurali da svi građani budu deo svakodnevnog života našeg grada, kazala je Dibranin Ajdinović.

A.A.

 

 

Podeli