Društvo

Obeležen Dan belog štapa

Međuopštinska organizacija Saveza slepih i slabovidih u Novom Pazaru, danas je obeležila Dan belog štapa, simbola slepih i slabovidih lica. Ovaj dan obeležen je u prostorijama Organizacije a gost je bio dr Damir Husović, koji je članovima udruženja održao kratko predavanje na temu iz oblasti urologije.

Članovi udruženja slepih i slabovidih lica Dan belog štapa obeležili su simboličnom šetnjom sa belim štapom. Na taj način pokazuju da je beli štap deo teleasne šeme svakog slepog lica i kao primarna posledica oštećenja vida jeste to otežano kretanje i u tom smislu beli štap ima veliku ulogu, istakli su iz Udruženja.

Osim toga ove godine je predstavljena i pametna rukavica koja će svim osobama sa oštećenjem vida pored belog štapa poboljšati kretanje. Ona putem vibracija pokazuje osobama sa invaliditetom kako da se kreću u prostoru. To su predstavili naši naučnici i Gradska uprava nam je obezbedila dve takve rukavice koje već koriste naši članovi”, kazao je za RTV Novi Pazar predsednik Udruženja slepih i slabovidih Radoš Mrlješ.

Dan slepih u svetu se obeležava od 1992. godine. To je prilika da se skrene pažnja na društveni položaj slepih građana, na njihove potrebe i problem, mogućnosti i dostignuća i da se izrazi zahvalnost svima koji su doprineli da život slepih ljudi u Srbiji bude uspešniji i kvalitetniji.

A.A.

 

 

Podeli