Počela tradicionalna manifestacija „Pazarska sofra na savremen način“
Tradicionalna „Pazarska sofra na savremen način“događaj je koji se održava već četvrtu godinu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine. Okuplja škole, male preduzetnike, ugostitelje s ciljem popularizacije tradicionalnih jela kroz stručnu edukaciju kako bi se turistička ponuda upotpunila gastronomskom komponentom.
-Manifestacija se sastoji iz tri dana. Prvog dana je edukacija, predavanja od strane eminentnih profesora iz ove oblasti. Drugog dana održava se praktična obuka u Hotelu „Vrbak“, i trećeg dana je takmičarski dio gdje se prikaže sve što se radilo prethodnih dana, da vidimo šta su usvojili od novih znanja. Bit će tu i više škola, ne samo iz našeg grada već i iz drugih gradova. Bit će i preduzetnika koji se bave grastronomijom, a naravno i predstavnika restorana i hotela, tako da će biti jako lijepo, kaže Dejan Belojica, direktor Turističke organizacije Novi Pazar
Najbolji način, ističu stručnjaci, za predstavljanje jednog kraja je njegova gastonomska ponuda
-S mojim studentima obišao više od 25 zemalja na takmičenjima pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja kuhara i ono što smo vidjeli da je bitna regija iz koje dolazite i šta u toj regiji možete da pojedete, popijete i kako to prezentovati na moderan način. Nisu hoteli, apartmani, nego je gladan stomak ono na prvom mjestu što daje destinaciji atrakciju gdje ćete doći i probati ono što nemate u svom okruženju, ističe dr. Momčilo Colić, Visoka poslovna škola, gastronomija
Edukaciji “Tradicionalna jela u novom ruhu”, prisustvovali su ugostitelji, učenici iz Ugostiteljsko-turističke škole u Novom Pazaru i preduzetnici.