DruštvoSVE VESTI

Obeležava se nedelja turske kuhinje

Nedelja turske kuhinje obeležava se širom sveta od 21. do 27. maja. Cilj manifestacije je promovisanje raznolikosti i bogatstva turske kulinarske tradicije kroz prezentacije, degustacije i kulturne susrete.

O obeležavanju nedelje turske kuhinje i događajima koji se tim povodom organizuju širom sveta za RTV Novi Pazar govorio je generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen.

On je kazao da danas hrana ne podrazumeva samo ishranu, već je istovremeno i jezik komunikacije koji zbližavara  zličite kulture.

”U tom smislu, pojam gastro diplomatija svakim danom dobija sve veći značaj i već je zauzeo svoje mesto u svakodnevnoj rutini diplomata. U suštini, Turska je snažan akter u ovoj oblasti sa svojom duboko ukorenjenom kulinarskom tradicijom koja datira vekovima unazad” kazao je Pešmen.

On objašnkava da je turska kuhinja zapravo dobila svoj sadašnji oblik kroz vekove interakcije, te da je jedan od regiona gde je ta interakcija najočitija region Balkana.

”Danas, mnogi specijaliteti, od bosanskog bureka do albanske džigerice, od papare do trilećea, spadaju među zajednička bogatstva i turske i balkanske kuhinje. To nam pokazuje da hrana nije sam oukus, već i jedan od glavnih stubova naše zajedničke istorije, komšijskih i kulturnih veza” ističe Pešmen.

Komenatrišući nedavno organizovani ‘Gastro-Fest ‘ u NovomPazaru, koji je okupio kuvare i kulinarske škole iz različitih zemalja, podsetio je da su učenici iz kulinarske škole iz Turske prisustvovali tom događaju i učestvovali u takmičenjima.

”Osvojili su dve zlatne i dve bronzane medalje. Odavde bih još jednom želeo čestitati svim učesnicima i zahvaliti se onima koji su doprineli toj organizaciji. Mislim da postoje napori da se to pretvori u tradiciju i nadam se da će se tako i dogoditi. Ovom prilikom mi ćemo još naših škola pozvati u Novi Pazar. Smatram da su ovakvi lepi događaji vredni u smislu očuvanja naših tradicionalnih kuhinja i njihovog predstavljanja svetu” ističe generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen.

U okviru obeležavanja nedelje turske kuhinje na programu RTV Novi Pazar biće emitovana i emisija u kojoj supruga generalnog konzula Aysegul Pešmen priprema tradicionalna turska jela sadržana u knjizi ”Turska kuhinja sa vekovnim receptima”.

 

S.K

 

Podeli