DruštvoVesti

Održan sastanak  Podružnice stručnih pedagoga u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je održan sastanak Podružnice stručnih saradnika pedagoga, kojem su prisustvovali pedagozi iz osnovnih i srednjih škola sa područja Sandžaka. Ovaj skup predstavlja važan korak ka unapređenju obrazovnog sistema kroz razmenu iskustava i stručne podrške među pedagozima, kao i unapređenju njihovih profesionalnih kompetencija.

Tokom sastanka, učesnici su razgovarali o aktuelnim izazovima u obrazovanju, o značaju mentalnog zdravlja kao i o novom program samovrednovanje. Na sastanku su bili i stručni saradnici pedagozi iz Kraljeva, Raške, Vrnjačke Banje , Ušća, Sjenice i Tutina.

“Prva tema bila je “Aktuelnosti u obrazovanju”, gde smo pričali o tome koje su novine u obrazovanju i šta treba primeniti, na čemu treba obratiti najviše pažnje. Temu “Mentalno zdravlje” nam je predstavila koleginica Dejana Sendrić psiholog iz Novog Pazara. Samovrednovanje, još jedna tema koju nam je objasnila koleginica Ana Milanović iz Kraljeva a kao organizator ovog skupa tu je bio i Nebojša Samčević pedagog iz Novog Pazara”, objasnila je za RTV Novi Pazar rukovodilac stručnih saradnika Raškog okruga Vesna Bogićević.

Vita Jakovljević, pedagog Osnovne škole Dimitrije Tucović, sada u penziji istakla je koliko je Podružnica bitna za jedno pedagoško društvo i način delovanja u školama.

”Podružnica je jedan moćan pomagač u našem radu. Mi se susrećemo tokom svog rada sa mnogim nevoljama, nasiljem, pritiskom vršnjaka, neznanjem, indolentnošću, ali imamo moćne pomagače a to su inteligencija, kreativnost i podrška roditelja. Ova pomoć od kolega, kada razmenjujemo ideje i vidimo da li su kolege možda imale neka slična iskustva ili se posavetujemo šta dalje u svom radu od velikog je značaja za sve nas”, kazala je pedagog u penziji Vita Jakovljević.

“Glavne poruke sastanka su da se moramo pridržavati nekih pravila koje propisuje Ministarstvo prosvete. Uglavnom su to ljudi koji donose dobre zaključke i gde naši stručni saradnici treba da implementiraju stvari koje se događaju i koje su to novine koje Ministarstvo propisuje. Ono što je osnovno, ako želimo da nešto znamo i da učimo, moramo da pratimo trendove. Ceo život je usavršavanje svog znanja. To je ono što nama treba a naravno velika saradnja sa roditeljima i sa decom, jer bez toga ništa ne možemo da uradimo mi kao stručni saradnici u školama”, istakao je pedagoški savetnik iz Novog Pazara Nebojša Samčević.

Podružnica podrazumeva jedno zajedništvo svih stručnih saradnika koje pripada Pedagoškom društvu Srbije i prilika je da se razmene iskustva svih saradnika pedagoga  i psihologa. Sastanak je zaključen planiranjem budućih aktivnosti i stručnih obuka koje će doprineti daljem profesionalnom razvoju pedagoga i unapređenju obrazovanja u regionu.

A.A.

Podeli