DruštvoVesti

Radovi na korićenju reka u punom jeku, najviše se uradilo na koritu Jošanice

Radovi na regulaciji rečnih korita u Novom Pazaru teku bez poteškoća, uprkos kraju oktobra. U toku su radovi na rekama Trnavici, Jošanici i Raški, a planirana je i izgradnja 19 novih mostova koji će zameniti nelegalno izgrađene.

Najveći napredak zabeležen je na koritu reke Jošanice, gde se gradi potporni zid u dužini od 60 metara. Koordinator projekta, Hanefija Brničanin, ističe da su zadovoljni stepenom do sada obavljenih poslova.

„Najviše smo napredovali na koritu reke Jošanice, gde se uz potporni zid vrši i zasipanje kamena u betonu. Očekujemo da u narednim danima započnemo radove na deonici od 200 metara, čime će celokupna dužina, predviđena projektom, biti obuhvaćena“, izjavio je Brničanin.

Radovi na Trnavici su pri kraju, sa završnom deonicom od 350 metara, dok su na Raški radovi u toku na dužini od 2000 metara, od planiranih 2500. Sve tri reke biće uređene na ukupnoj dužini od 7,1 kilometar, za šta je izdvojeno oko 25 miliona evra, uz dodatnih 10 miliona evra za izgradnju novih mostova.

Svi postojeći mostovi na rečnim tokovima Jošanice i Trnavice biće uklonjeni jer ne ispunjavaju hidrauličke norme za odbranu od stogodišnjih voda.

„Svi mostovi osim onog u ulici Ćirila Ratkovića biće srušeni i zamenjeni novim, savremenijim konstrukcijama“, naglasio je Brničanin.

Planom je predviđena izgradnja četiri nova mosta na Jošanici, četiri na Raški i čak jedanaest na Trnavici.

Cilj ovog projekta je zaštita stanovništva i imovine od poplava, koje su često pogađale Novi Pazar. Brničanin je istakao da će, pored sigurnosti, građani dobiti bolju saobraćajnu i pešačku povezanost.
„Uprkos nezadovoljstvu pojedinih stanovnika zbog rušenja mostova, nova infrastruktura će poboljšati kvalitet života i osigurati bolju komunikaciju između naselja“, dodao je Brničanin.

Projekat, koji finansira Svetska banka preko Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, ima i ekološku komponentu, jer će uređenje rečnih korita doprineti očuvanju životne sredine.

Radovi će se nastaviti sve dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, a izvođači i dalje ostaju na gradilištima sve do dolaska većih padavina.

Podeli