PoslednjeSvetVesti

Teroristički napad u Turskoj: Mrtvi i ranjeni u napadu kod Ankare

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya kazao je kako je veliki broj ljudi poginuo i ranjen nakon napada na prostorije turske avijacijske i odbrambene kompanije TUSAS.

Turske vlasti su u srijedu saopćile kako je izvršen smrtonosni napad na sjedište kompanije Turkish Aerospace Industries (TUSAS) u blizini glavnog grada Ankare, dok su lokalni mediji pisali o snažnoj eksploziji na toj lokaciji i prikazali snimke razmjene vatre, prenosi agencija Reuters.

“Izveden je teroristički napad na objekte TUSAS-a u Kahramankazanu u Ankari. Nažalost, imamo poginule i ranjene ljude”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj mreži X.

Uzrok eksplozije i pucnjave koja je uslijedila i dalje su nejasni, neki mediji tvrde kako je riječ o samoubilačkom napadu.

Hitne službe su poslane na lice mjesta, javlja državna agencija Anadolu.

Sajam odbrambene i avioindustrije

Agencija AFP piše kako su snimci sa lica mjesta koje su emitirali lokalni mediji isprva prikazivale ogromne oblake dima i veliku vatru koja je bjesnila na lokaciji u Kahramankazanu, malom gradu udaljenom nekih 40 kilometara sjeverno od Ankare.

Haberturk TV je objavio kako je u toku “talačka situacija” ne navodeći više detalja, dok je privatna televizija NTV prenijela informaciju o pucnjevima nakon eksplozije koja se dogodila oko 16:00 sati po lokalnom vremenu.

Kako navodi AFP, niko nije preuzeo odgovornost za napad, a Ministarstvo pravosuđa Turske je otvorilo istragu incidenta.

Hitne službe i policija u krugu kompanije TUSAS nakon eksplozije (İsmail Kaplan – Anadolu)

List Sabah, kako piše AFP, objavio je na svom X nalogu fotografiju snimljenu s nadzornih kamera na ulazu u zgradu na kojoj se vidi mladić obučen u crno, s ruksakom i naizgled automatom, uz riječi: ” Ovo je jedan od terorista koji su napali #TUSAŞ.”

Eksplozija se dogodila dok se u Istanbulu održavao veliki trgovinski sajam odbrambene i avioindustrije koji je ove sedmice posjetio i šef ukrajinske diplomatije

Turski odbrambeni sektor, koji je nadaleko poznat po bespilotnim letjelicama Bayraktar, čini gotovo 80 posto prihoda od izvoza države, a očekuje se da će prihodi premašiti 10,2 milijarde dolara 2023. godine.

Turkish Aerospace Industries Inc. tehnološki je centar za dizajn, razvoj, proizvodnju, finalizaciju, obnovu i usluge nakon prodaje zračnih platformi u Turskoj. Kompanija proizvodi dijelove za najveći svjetski putnički zrakoplov Airbus A380 i vojni transportni zrakoplov Airbus A400M, navode turski mediji.

Raniji napadi

Ministar prometa Abdulkadir Uraloglu “osudio je teroristički napad na objekte Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) u Ankari”.

“Neka se Bog smiluje našim mučenicima i neka naši ranjenici brzo ozdrave”, dodao je na X.

Lider opozicije i predsjednik CHP-a Özgür Özel također je osudio “teroristički napad”, precizirajući na X: “Osuđujem terorizam, bez obzira od koga i odakle dolazi.”

Posljednji napad zabilježen u Turskoj desio se januaru kada je jedna osoba ubijena u crkvi u Istanbulu, a odgovornost je preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prethodno je Radnička partija Kurdistana (PKK) u oružanoj borbi protiv Vlade izvela napad u Ankari ispred policijske stanice u oktobru 2023. godine, u kojem su ubijena dva napadača i ranjena dva policajca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Podeli