DruštvoVesti

“Gastronomski proizvodi Novog Pazara kao deo moderne turističke ponude”

U okviru manifestacije “Pazarska sofra na savremen način”, danas je održano predavanje na temu “Gastronomski proizvodi Novog Pazara kao deo moderne turističke ponude”. Predavači su bili stručnjaci iz oblasti gastronomije Biljana Kljajić i Marko Martinović, a događaj je bio uvod i priprema za predstojeće takmičenje u pripremanju tradicionalne hrane koje će se održati u četvrtak, 24. oktorbra u hotelu Vrbak ND.

“Ovakve manifestacije su veoma važne ne samo za mlade već i sve nas, jer je ovo zapravo  razmena iskustava o pripremi različitih tradicionalnih jela iz različitih regiona. Ovakve edukacije češće treba organizovati”, kazala je nastavnica kuvarstva u Ugostiteljsko turističkoj školi i jedan od predavača na današnjem skupu,Biljana Kljajić.

Današnje predavanje posebno je bilo zanimljivo i značajno za učenike Ugostiteljsko-turističke škole. Merjema Šipčanin i Predrag Jovičić kažu da je kulinarstvo za njih poseban izazov i da planiraju da u tom smeru nastave svoje školovanje.

Direktor novopazarske Ugostiteljsko turističke škole, Remzo Destović, kazao je da je neformalno obrazovanje jednako važno kao i formalno kako bi deca dopunila svoje znanje koje stiču u školi i na taj način steknu praksu.

U četvrtak, 24. oktobra, biće organizovano i takmičenje u pripremanju starih tradicionalnih jela u kome će učešće uzeti i Udruđenje žena “Pazarske hanume”.

“Mi ćemo i ove godine pripremiti stara i možda malo i zaboravljena tradicionalna jela iz našeg kraja. Želimo da ukus hrane koje su nekada naše nane spremale oživimo i pokušamo da ih vratimo na ovdašnju sofru”, kazala je predsednica Udruženja “Pazarske hanume”, Mubera Zećirović.

Inače, manifestacija “Pazarska sofra na savremen način” je manifestacija edukativnog karaktera sa takmičarskim delom  gde će svi učesnici imati priliku da usvoje nova znanja ali i pokažu svoje veštine u pripremanju tradicionalnih jela.

Biljana Veljović

Podeli