EkonomijaVesti

Za 10 godina osam odsto manja siva ekonomija u Srbiji

Prema novim analizama sprovedenim u okviru Inicijative Bolji način, Srbija je tokom protekle decenije smanjila sivu ekonomiju sa 29,1% na 21,1% BDP-a.

Deset ključnih reformi koje su doprinele tim rezultatima uključuju

  • sistem eFiskalizacije i eFaktura,
  • usvajanje zakona o inspekcijskom nadzoru
  • uvođenje eInspektora,
  • elektronske javne nabavke,
  • bezgotovinska plaćanja elektronskih usluga,
  • reformu paušalnog oporezivanja i „frilens“ rada,
  • reformu angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi,
  • jedinstvenu eRegistraciju i dobijanje PIB-a u APR-u,
  • smanjenje poreskog opterećenja zarada i
  • pokretanje portala ePorezi

Ovo je saopšteno je, između ostalog, na skupu kojim je obeleženo desetogodišnje zajedničko delovanje protiv sive ekonomije Vlade Srbije i NALED-a.

Tom prilikom Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija najavio je uvođenje sisteme eAkciza i elektronskih otpremnica.

– Radimo na novom IT rešenju Poreske uprave. U planu je i nova aplikacija gde će na jednom mestu građani i privreda moći da vide sve svoje poreske obaveze, najavio je on.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je podsetila da je 2014. NALED osnovao Savez za fer konkurenciju.

– Digitalizacija je zajednički imenitelj ključnih reformi i inicijativa koje je NALED podržao, uključujući i nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ koja od ove godine zahvaljujući naporima Poreske uprave i Inicijativi Bolji način ponovo uključuje bezgotovinska plaćanja kao duplu šansu za sve građane koji plaćaju karticom ili instant – istakla je Jovanović.

Kroz Inicijativu Bolji način, uz podršku Nemačke Vlade i kompanija Masterkard i Viza, obezbeđene su i subvencije namenjene mikro i malim preduzećima za besplatno uvođenje POS terminala uz sniženu trgovačku naknadu.

– Za godinu i po dana imamo više od 5.000 prijava, a mali trgovci koji su uveli POS uz našu podršku ostvarili su 1,5 miliona transakcija u vrednosti većoj od 18 miliona evra – dodala je Jovanović.

Sajmon Kristijan Blum, zamenik direktora projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030 ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, potvrdio je da su bezgotovinska plaćanja ključna u daljoj borbi protiv sive ekonomije.

– Najnovija analiza pokaziju je da približavanje Srbije proseku EU u razvoju bezgotovinskih plaćanja može smanjiti sivu ekonomiju za do 2,4% BDP-a i doneti  skoro 500 miliona evra dodatnih poreskih prihoda godišnje – rekao je Blum.

 

Podeli