DruštvoVesti

 Veštačka inteligencija u obrazovanju, izazovi i perspektive

 Narodna  blioteka “Dositej Obradović” u saradnji sa Učiteljskim fakultetom organizovala je seminar povodom Dana prosvetara pod nazivom ,,Veštačka inteligencija u obrazovanju. Na seminaru o veštačkoj inteligenciji u prosveti govorili su profesor doktor Sefedin Sejfić kao i profesor doktor Filduza Prušević Sadović.

“Tama “Veštačka inteligencija u obrazovanju, izazovi i perspektive” je veoma zanimljiva i o njoj se govori već nekoliko godina unazad. Veštačka inteligencija je pojava koju više ne možemo da izbegnemo, ne možemo da je zanemarimo, ona je ušla u naše živote na različite načine pa mora da uđe i u proces obrazovanja”, kazala je jedan od predavača na seminaru, profesor doktor Filduza Prušević Sadović.

“Veštačka inteligencija je budoćnost i mi se naprosto moramo prilagoditi promenama koje dolaze. Naprosto sve škole, obrazovanje uopšte moraju biti predvodnik svih inovacija koje dolaze i da ih naravno podrže, a jedna od inovacja je i veštačka inteligencija koji ne možemo izbeći”, istakao je profesor doktor Sefedin Sejfić.

“Jedan ovakav naučni skup koji smo mi kao biblioteka u saradnji sa Učiteljskim fakultetom organizovali sa ciljem da pomognemo obrazovanje i skrenemo pažnju na veštačku inteligenciju koja je odavno prisutna”, kazao je direktor Narodne biblioteke “Dositej Obradović”, Elijas Rebronja.

Rebronja je istakao da se moramo prilagođavati savremenim trendovima, u ovom slučaju upotrebi veštačke inteligencije ma koliko pričali da na neki način nije dobra, ali da je ipak osnovna stvar koristiti jezik kao osnovno sredstvo komunikacije među ljudima .

Podeli