DruštvoVesti

Danas se nastavljaju preventivni pregledi

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas se nastavljaju preventivni pregledi u okviru akcije koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja. Do 10 sati, prema rečima doktorke Nataše Mijailović, pregledano je više od 100 građana.

“Ekipe lekara, a bilo ih je 4 u Domu zdravlja, odlično su organizovale rad, tako da iako je bila velika gužva, svi su pacijenti pregledani brzo, niko dugo nije čekao i svi smo zadovoljni”, kazala je doktorka Mijailović.

Mijailović je u izjavi za Radio televiziju Novi Pazar rekla da je kod dosta građana koji su mislili da su zdravi, a došli da iskoriste priliku i obave preventivni pregled, lekari ustanovili da imaju povišen krvni pritisak, šećer u krvi, aritmiju i slično. Takve pacijente, lekari su sa izveštajem slali kod specijalista na dalju proceduru lečenja.

Pored niza pregleda građani će danas sve do 17 sati moći da prime i vakcinu protiv sezonskog gripa.gripa.

Građani će danas, bez uputa, zakazivanja i bez zdravstvenog osiguranja moći da obave kardiološke i urološke preglede, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, urade tumor markere PSA za muškarce i CEA, CA 19-9, i AFP, kao i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi (hba1c ).

Kardiolozi Opšte bolnice Novi Pazar su ovom prilikom istakli da su im se najviše javljali građani koji su već kardiološki pacijenti i koji imaju propisanu terapiju iako ovi pregledi nisu namenjeni njima, već građanima koji prvi put dolaze, koji nemaju tih problema i koji žele da se preventivno pregledaju.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije obolevanja i od tada je preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno više od milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intrevencija.

Biljana Veljović

Podeli