DruštvoVesti

U nedelju ponovo preventivni pregledi

Građani Novog Pazara će u nedelju, 6.oktobra, 2024. godine, ponovo imati priliku da obave besplatne preventivne preglede. Ovu akciju  sprovodi Ministarstvo zdravlja. Pregledi će se obavljati u nedelju, 6. oktobra, 2024. godine terminu od 8 do 17 sati.

“Pregledi će se kao i do sada obavljati u Domu zdravlja. Tu će se meriti krvni pritisak, pacijenti mogu da provere glikemiju, da urade tumormarkere kao i do sada.  To su opšti tumormarkeri CA, CA19-9, alfa, fetoprotein i PSA. Takođe, građani će moći da se urade nešto što do sada nismo radili, a to je tromesečna vrednost šećera. Dakle, to je HBA1C, tromesečna vrednost. Čak i ako neko nije  znao da li ima dijabet, i ako vidi da ta vrednost nije dobra, odmah nakon toga se mogu  javiti lekaru”, kazao je direktor Opšte bolnice Novi Pazar, doktor Meho Mahmutović.

Doktor Mahmutović je rekao i da će u nedlju građani koji to žele, moći da prime vakcinu protiv sezonskog gripa. Inače, od ponedeljka će biti redovna akcija vakcinacije protiv sezonskog gripa u celoj zemlji, ali ovo je za one koji budu to želeli da sada u nedelju odrade. Doktor Mahmutović je ipak istakao da ustvari treba da se vakcinišu starije osobe.

“U Opštoj bolnici će se sprovoditi dve vrste pregleda. Jedna je kardiološki pregled. Dakle, naši kardiolozi će biti na raspolaganju pacijentima na internom odeljenju, gde će lekari iz Doma zdravlja upućivati pacijente  internistima koji će obavljati kardiološke preglede. Drugi pregled će biti na prijemnom Urološkom odiljenju, gde će naši urolozi raditi urološke preglede.

Biljana Veljović

 

Podeli