PoslednjeRegionVesti

Poplave i odroni u BiH: Najteža situacija u Jablanici, ima i žrtava

U Jablanici i okolnim mjestima došlo je do velikog broja klizišta, odrona na cestama i plavljenja kuća, a ima i žrtava, navode službe civilne zaštite.

Obilne padavine u protekla 24 sata izazvale su velike probleme na području nekoliko bosanskohercegovačkih općina, a kako navode službe civilne zaštite najteža situacija je u regiji Jabalnice.

Situacija u Jablanici vezana za obilne padavine koje su izazvale poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima i ljudskih žrtava, rečeno je u petak na vanrednoj konferenciji za novinare u Mostaru Vlade i Stožera civilne zaštite HNK-a.

Premijerka HNK-a Marija Buhač potvrdila je da ima ljudskih žrtava.

Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa prouzrokovale velike poteškoće stanovnicima ovih općina.

Poplavljeno selo Luke kod Fojnice (Robert Oroz / DM – Anadolu Agency)

 

“Bio je veliki broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije, prekinute su putne i telefonske komunikacije. Prekinute su putne komunikacije iz pravca Jablanica – Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama, Jablanica – Konjic. Komuniciramo sa ljudima na terenu. Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo uz informacije da ima žrtava, kao i veliki broj nestalih i povrijeđenih. Dobili smo informaciju koja je nezvanična, kada se ta informacija provjeri onda možemo govoriti o njoj kao zvaničnoj, da ima pet žrtava u Jablanici”, pojasnila je Kovač.

Olujno nevrijeme praćeno kišom na području Mostara, Konjica i Jablanice prouzrokovalo je aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera, a prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Vlada Hercegovačko-Neretvanskog kanton (HNK) postoji mogućnost da su ljudski životi ugroženi uslijed aktiviranja klizišta i naglog rasta razine vode u naseljenim područjima.

Komunikacije u prekidu

Kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), zbog velikih bujica i odrona na području Jablanice i Konjica ugroženo je brojno stanovništvo, a kako se dodaje, imaju informacije i o “žrtavama kao i velikom broju povrijeđenih i nestalih osoba”, prenijela je Fena.

Vlada HNŽ radi na aktiviranju helikoptera kako bi se spasilo dijete u Jablanici, rečeno je na konferenciji za medije koju je vlada održala nakon nevremena koje je u četvrtak zahvatilo ovaj kanton.

Dvije osobe navodno su stradale, dok je više osoba nestalo tijekom nevremena, rekao je za Hercegovina.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

”Zbog odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna. Najteža situacija, prema saznanjima sa terena, je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero”, naveli su u OCCZ HNŽ-a

Ističu kako se upravo radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva.

Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive postrojbe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu.

Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica.

Cestovne, telefonske i internetske veze su u prekidu.

Na području Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila par mostova, odnijela 20-ak automobila i za sada nemamo podatak o ljudskim žrtvama na tom području, navodi se.

Rijeke Neretvica i Seončica izlile su se iz svojih korita te poplavile velik broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero, dvije kuće su srušene, a, u poplavljenim kućama još ima stanovnika.

Dio Buturović Polja također je odsječen od lokalnog puta, i teško je pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge, dodaje se.

Na terenu su angažirani vatrogasci, policija, komunalna preduzeća, privatne firme sa mehnizacijom i vozilima, ali je sve to nedovoljno te je potrebna pomoć kako bi se situacija stavila pod kontrolu i ublažile posljedice nevremena i kišnih padavina na području općina Jablanica i Konjic, navodi se u saopćenju.

Na magistralnom putu Konjic – Jablanica – Mostar, kao i na putu Jablanica – Prozor i Jablanica – Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz zbog čega je saobraćaj obustavljen, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK)..

 

Obustavljen je i saobraćaj iz pravaca Jablanica – Risovac, Jablanica i Prozor Rama.

Iz Vatrogasne stanice Jablanica navedeno je da u gradu rade fiksni telefoni, ali da nema signala kada je riječ o mobilnoj telefoniji.

Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica poziva stanovnike ovog bosanskohercegovačkog grada da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi im pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava, javlja Anadolu.

U ranim jutarnjim satima su izdali i upozorenje da su zabilježeni odroni i bujice prema Doljanima, Sovićima i Risovcu.

Uz video koji su objavili na društvenim mrežama napisali su: “Ne krećite se ulicama ni pješke ni u vozilima. Bujice su preplavile saobraćajnice.”

Nezapamćene padavine u Kiseljaku

Velika količina oborina izazvala je velike probleme i u području Kiseljaka i Kreševa, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Poplavljene su ceste, dvorišta, podrumi, prenosi lokalni portal Kiseljak.info i dodaje kako stanovnici Kiseljaka kažu da ne pamte toliku količinu kiše.

Iz Službe za civilnu zaštitu Općine Kiseljak mole stanovništvo da ne polaze na put, a u hitnim slučajevima da pozovu navedenu službu, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, hitnu pomoć ili policijsku stanicu Kiseljak.

Također je objavljeno da se odgađa nastava u svim školama na području općine Kiseljak.

“Zbog izvanredne situacije na području općine Kiseljak i susjednih općina, nastava za petak je odgođena. Svima koji su pogođeni poplavama želimo što prije oporavak”, objavljeno je iz Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku.

Iz JP Vodovod i kanalizacija su obavijestili da voda nije za piće.

„Ovim putem Vas želimo obavijestiti da su velike količine padalina na području Općine Kiseljak izazvale zamućenje vode na izvorištu ‘Grahovci’, koja zbog toga nije ispravna za piće”, navode iz ovog poduzeća, prenosi Hercegovina.info.

Na putevima Busovača – Kiseljak, Kiseljak – Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz zbog čega je saobraćaj obustavljen, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Izvor: Agencije Al Jazeere

 

Podeli