Poslednje

Osam izraelskih vojnika poginulo u Libanu, prvi od početka kopnene invazije

Hezbollah je objavio saopćenje u kojem stoji da su njegovi borci aktivirali eksplozivnu napravu koja je ubila i ranila pripadnike izraelske vojske.

Izraelske trupe nastavile su u srijedu borbe protiv Hezbollaha u južnom Libanu, u kojima je zasad poginulo osam izraelskih vojnika, što su prvi poginuli od početka izraelskih kopnenih napada u toj zemlji, saopćile su vlasti.

“Još je sedam vojnika palo” u borbama, kaže izraelska vojska, nakon što je ranije u srijedu objavila smrt prvog vojnika od početka kopnene ofenzive.

Hezbollah je objavio da je “upotrebom navođenih projektila” uništio tri izraelska tenka koji su napredovali prema pograničnom selu Marun al-Ras i izvijestio o sukobima s “infiltriranim” izraelskim snagama.

Libanska vojska potvrdila je izraelski “upad” i ustvrdila da je izraelski dron ozlijedio jednog vojnika na jugu države.

U Libanu je više od hiljadu ljudi ubijeno, prema podacima ministarstva zdravstva, još od masovnih eksplozija Hezbollahovih prijenosnih uređaja 17. i 18. septembra, koje se pripisuju Izraelu, i početka intenzivnih bombaških napada 23. septembra, koji su uglavnom ciljali uporišta Hezbollaha u južnom i istočnom Libanu i južnim predgrađima Bejruta.

U Siriji je pak troje civila ubijeno, a troje ranjeno u izraelskom zračnom napadu na glavni grad Damask u srijedu, citirala je sirijska državna novinska agencija SANA vojni izvor.

Izraelski zračni napad gađao je stambenu zgradu u predgrađu Mezah u zapadnom Damasku, tvrdi isti izvor.

Napadi Izraela

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali je od prošlogodišnjeg napada Hamasa na izraelski teritorij 7. oktobra takve napade pojačao.

Broj poginulih u Gazi nakon gotovo godinu dana borbi iznosi više od 41.500, prema zdravstvenim vlastima enklave, od čega su većina ubijenih djeca i žene.

Nakon sedam dana intenzivnog izraelskog bombardiranja diljem Libana protiv pokreta Hezbollah koji podržava Teheran, Iran je u utorak pokrenuo svoj drugi direktni napad na Izrael, rekavši da želi osvetiti smrt vođe Hezbollaha Hasana Nasrallaha i palestinskog Hamasa, Ismaila Haniyeha.

“Iran je napravio ozbiljnu grešku (…) i platit će cijenu”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak.

Iran je pak potvrdio da će udariti “jačim intenzitetom” i gađati “svu infrastrukturu” u zemlji u slučaju izraelske odmazde.

Vojna eskalacija između Izraela s jedne strane, Irana i Hezbollaha s druge, budi strah da bi situacija na Bliskom istoku mogla izmaći kontroli.

Izvor: Al Jazeera i agencije
Slika:  (REUTERS/Jim Urquhart)
Podeli