Poslednje

Izrael počeo kopnenu ofanzivu u Libanu protiv Hezbollaha

  • Izraelski vojnici ušli su u Liban nakon što je vojska objavila početak “ograničene” kopnene operaciju protiv Hezbollaha.
  • Izrael je izvršio nove zračne napade na južna predgrađa Bejruta, bombardirajući nekoliko četvrti nakon što je naredio stanovnicima da se evakuiraju. U napadima širom Libana u ponedjeljak je ubijeno najmanje 95 ljudi, saopćilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Izvor i slike: Al Jazeera

 

  • Mediji: Najmanje troje ubijeno u navodnom izraelskom napadu na Damask

    Potvrđeno je da su najmanje tri osobe ubijene, a devet ih je ranjeno u navodnom izraelskom napadu na Damask, javljaju sirijski državni mediji.

    Novinska kuća Al Mayadeen javlja da je među ubijenima u napadu na četvrt Mezzeh u glavnom gradu Sirije bila i lokalna novinarka Safaa Ahmad. Spasilačke ekipe se bore sa požarima na terenu.

    Izraelska vojska još nije potvrdila napad.

  • Očekuju se ‘žestoke bitke’ između Hezbollaha i izraelske vojske

    Ali Hashem izvještava iz Bejruta

    Svi su očekivali ovu izraelsku invaziju, a prijetnje su dolazile posljednjih sedmica, a danas se to događa. Svi sada očekuju žestoke borbe na granici između Hezbollaha i Izraelaca. Nema mnogo izvještaja, osim nekoliko raketa koje su lansirane iz Libana prema sjevernom Izraelu.

    U Bejrutu je posljednjih sati bilo nekoliko zračnih napada u južnim predgrađima, približno osam, pri čemu su četiri zgrade uništene. Postoje izvještaji iz Sidona da je tamo zračni napad. Iz Damaska ​​također stižu navodi o četiri izraelska vala napada.

    Dakle, ovaj sukob postaje sve veći, komplicira se i isprepliće se na nekoliko frontova – Liban i Sirija sa zračne strane, a sa kopna za sada južni Liban.

    U proteklih nekoliko dana, nakon atentata na Hassana Nasrallaha, vidjeli smo kako Hezbollah nastavlja raketirati i napadati vojne položaje na granici. Stoga pretpostavljamo da je njegova vojna infrastruktura još uvijek sposobna za to.

    Snage Radwan, Hezbollahove elitne snage, imale su problema nakon ubistava njihovih komandanata, ali borci su još uvijek na terenu. Nasrallah je, dok je bio živ, govorio o više od 100.000 boraca Hezbollaha. Dakle, čak i ako se ukine komanda, postoje zamjenici, postoje borci, a infrastruktura na jugu i dalje radi.

    No, naravno, sve će to biti testirano kada Izraelci u velikom broju uđu na teritoriju Libana.

    Jedan od izraelskih udara na južna predgrađa Bejruta (AP/ Hussein Malla)

    • Izraelska vojska bombardirala kamp Ain al-Hilweh u Sidonu

      Naše kolege iz Al Jazeere na arapskom jeziku javljaju da je izraelska vojska izvršila napad na izbjeglički kamp Ain al-Hilweh u obalnom gradu Sidon, na jugu Libana.

      Navodno je napad bio usmjeren na dom Munira al-Maqdaha, zvaničnika Brigada mučenika al-Aqse u Libanu, koalicije palestinskih naoružanih grupa na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi, povezanih s pokretom Fatah.

      Broj žrtava nakon napada nije objavljen.

    • Prijavljena eksplozija u području Tel Aviva

      Stanovnici centralnog Izraela prijavili su eksploziju u području Tel Aviva i vlasti istražuju slučaj, javlja izraelski Channel 12.

      Nepotvrđeni prvi navodi ukazuju kako su izraelski odbrambeni sistemi presreli metu u blizini grada. Izraelska vojska također je objavila da je presrela dron iznad Sredozemnog mora, desetke kilometara od obale centralnog Izraela.

    • Izraelska vojska: Ispaljeno 10 raketa iz Libana

      Približno 10 ispaljenih raketa otkriveno je kako prolaze iz južnog Libana, objavila je izraelska vojska, što je izazvalo uzbunu u području Meron u sjevernom Izraelu.

      Neke od raketa su presretnute, dok su se druge srušile na otvorenim područjima. Za sada nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

      Izraelske snage pokrenule su “ograničenu” kopnenu operaciju protiv Hezbollaha u Libanu posljednjih sati, šaljući vojnike preko granice.

    • Video: Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu na jugu Libana

      Izraelska vojska pokrenula je kopnenu ofenzivu na nekoliko libanskih sela u blizini granice, izvodeći kopnene operacije u susjednoj državi prvi put od 2006. godine.

      U saopćenju izraelske vojske navodi se kako se radi o “ograničenom, lokaliziranom i ciljanom” napadu na položaje Hezbollaha.

      Sirijska protuzračna odbrana presrela ‘neprijateljske mete’ iznad Damaska

      “Neprijateljske mete” presretnute su nakon eksplozije koja se čula u sirijskom glavnom gradu Damasku, prema navodima državnih medija u utorak.

      Donijet ćemo vam više informacija o ovom incidentu kada ih budemo imali.

Podeli