DruštvoPoslednjeVesti

Biševac najoštrije osudio izazivanje međunacionalnih tenzija u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najsoštrije je osudio jučerašnji pokušaj izazivanja međunacionalnih tenzija u Novom Pazaru.  ”Novi Pazar je jedinstven na Balkanu kao simbol dobrih komšijskih i prijateljskih odnosa, mesto na kojem se susreću i u miru žive brojne nacije i religije” poručuje Biševac u saopštenju za javnost.

”Naš grad je dokaz da nacionalističke i bilo koje druge provokacije nisu dobrodošle. Ljudi žive zajedno, poštuju se, uvažavaju, bez predrasuda i mržnje, uvek jedni sa drugima  i to je vrednost koju generacijama održavamoi čuvamo, i koja je naše – novopazarsko obeležje.

Očekujem od državnih organa da adekvatno reaguju na ovu provokaciju. Zastave koje su istaknute nisu zastave RepublikeSrbije, nisu simboli naše države, već su simboli koji većinsko stanovništvo našeg grada podseća na rat i dodatno uznemiruje.

U narednim danima iniciraću susrete sa svim relevantnim faktorima, kako iz državnog, tako i iz verskog i civilnog sektora. Moramo naći model preventivnog delovanja kako se ovakve provokacije ne bi dešavale.

Ni jedan građanin Novog Pazara, bez obzira na veru i naciju, ne podržava podizanje tenzija, širenje nacionalne ili bilo koje druge mržnje, samo zajedničkim delovanjem zaustavićemo sve pokušaje destabilizacije našeg grada.

Očuvanje stabilnosti je odgovornost svakog od nas, kako pojedinačna tako i kolektivna. Jučerašnja provokacija samo potvrđuje da smo se izdigli iz ovakvih situacija i da znamo prepoznati i ljudski reagovati na sve događaje koji mogu da izazovu incident ili sukob.

Tenzije i provokacije su akt pojedinca, a ublažavanje posledica i smirivanje situacije obaveza je celog društva” navodi se u saopštenju.

 

Senada Kalić

 

Podeli