DruštvoPoslednje

BNV: Da li je Ministarstvo za ljudska prava postalo servis Stranke pravde i pomirenja i državnog sekretara Kurtovića?

Bošnjačko nacionalno vijeće ima odličnu saradnju s Vladom Republike Srbije i većinom ministarstava, posebno Ministarstvom prosvjete, ali se suočava sa ozbiljnim opstrukcijama od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Vijeća Adel Slatina, izrazio je zabrinutost zbog neobjašnjivog kašnjenja u donošenju rješenja o upisu u registar nacionalnih manjina, koje se dešava nakon demokratskog izbora novog predsjednika i organa upravljanja.

“Od 9. augusta 2024. godine, kada je izabran novi predsjednik i formirani svi organi upravljanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, više puta smo se obraćali Ministarstvu zbog kašnjenja u donošenju rješenja o upisu u registar nacionalnih manjina,” izjavio je predsjednik Slatina. Prvi dopis poslan je 29. augusta sa zahtjevom za hitan sastanak s ministrom Tomislavom Žigmanovim, ali odgovor nije stigao. Prethodno je ministarstvo rješenja izdavalo u roku od tri do četiri dana, ali sada članovi Vijeća čekaju više od mjesec dana bez povratnih informacija.

Predsjednik je objasnio da su telefonskim putem dobili uvjeravanje da su rješenja spremna i da se samo čeka potpis ministra. Međutim, nakon slanja drugog dopisa 5. septembra, odgovora opet nije bilo, sve do 17. septembra, neposredno pred ovu konferenciju, kada je stiglo rješenje kojim su osporeni organi upravljanja Vijeća zbog proceduralnih nedostataka.

“Zabrinuti smo zbog opstrukcija koje dolaze iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Smatramo da je razlog za ove opstrukcije povezan sa Strankom pravde i pomirenja, koja preko svog državnog sekretara u ministarstvu, Rejhana Kurtovića, vrši pritisak i opstrukciju u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća,” naglasio je predsjednik.

“Ministarstvo bi trebalo biti servis i najbliži saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a ne prepreka u njegovom radu. Proceduralni nedostaci na koje se ministarstvo poziva mogli su biti riješeni mnogo ranije, umjesto da čekamo 36 dana nakon održane sjednice Vijeća,” dodao Slatina.

Nova sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća zakazana je za 23. septembar, a predsjednik je naglasio da će biti održana uz puno poštivanje zakona i Ustava Republike Srbije.

“Mi smo legalisti i ozbiljni ljudi, otvoreni za saradnju s ministrom Žigmanovim. Međutim, potrebno je jasno utvrditi da li će ta saradnja biti omogućena, ili će opstrukcije koje dolaze iz redova državnog sekretara Kurtovića i dalje ometati rad Vijeća,” zaključio je predsjednik.

Nakon konferencije za novinare, održan je radni sastanak s predstavnicima medija i nevladinih organizacija u Sandžaku.

Raspravljalo se o bosanskom jeziku, problemima na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, upisu djece u nastavu na bosanskom jeziku, obaveznom vojnom roku i zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka.

Zaključeno je da je kontinuirana saradnja bažna za pronalaženje rješenja i unapređenje položaja Bošnjaka u Sandžaku.

G!cić

 

Podeli